Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca obiectiv prioritar recuperare pe termen lung a pietei unice, dar semnalele care vin din tarile UE arata ca ar putea fi dificil sa puna in aplicare cele 12 initiative-pilot inainte de sfarsitul anului viitor. Taxa de carbon ramane una dintre cele mai controversate propuneri. Surse diplomatice au declarat pentru EurActiv.com in aceasta saptamana ca guvernul britanic va bloca "foarte probabil" propunerile Comisiei Europene privind "taxa de carbon".

Documentul prezinta 12 "parghii pentru crestere economica " in mai multe domenii si industrii si 12 actiuni-cheie pentru a sprijini aceste parghii, dar stabileste de asemenea  si 60 de obiective politice generale.

Majoritatea propunerilor nu sunt noi si vizeaza printre altele introducerea unui brevet european si a unei taxe pe carbon.

Exista insa si propuneri noi ce includ introducerea unei legi dedicate facilitarii accesului la capitalul de risc in Europa, un nou sistem de standarde pentru sectorul serviciilor si simplificarea achizitiilor.

Taxa pe cabon, cea mai controversata

Taxa pe carbon ramane una dintre cele mai controversate propuneri. Surse diplomatice au declarat pentru EurActiv in aceasta saptamana ca guvernul britanic va bloca "foarte probabil" propunerile Comisiei Europene privind taxa pe carbon. Comisia a avut in vedere inca de anul trecut introducerea unei astfel de taxe, dar decizia a fost amanata, tarile membre invocand impactul economic nefast imediat.

Intrebat daca taxa de carbon va aduce o schimbare in politica statelor tinand cont de faptul ca deja un important stat membru al UE s-a opus acestei masuri, Barroso a declarat: "In trecut am facut numeroase propuneri care au intampinat rezistenta statelor membre. Ideea unei parti dintr-un impozit asupra fortei de munca si a unui impozit pe energie pare a fi rezonabila si echilibrata."

Pe de alta parte, proiectul Marii Britanii de a introduce un pret- plofon pentru permisele de emisii de carbon din 2013 ar putea creste 54 euro pretul pe tona pana in 2020 si, prin urmare, ar cauza prejudicii comapniilor britanice, spun analistii Point Carbon, citati de EurActiv.com.

Provocari in Parlament

Parlamentul European, Comisia se va confrunta si cu alte obstacole. Doua dintre "parghiile", prezentate in document, coeziunea sociala si de antreprenoriat social, va duce la adoptarea mai multor legi noi pe parcursul acestui an. Crearea de fonduri de investitii "etice" nu este o idee controversata in sine, dar noile reguli privind detasarea lucratorilor in alte state membre si punerea in aplicare a drepturilor sociale va duce la dezbateri prelungite.

Surse parlamentare au declarat pentru EurActiv ca propunerea privind drepturile sociale ar fi una din propuenerile care ar crea cele mai animate dezbateri in cadrul sesiunii plenare si ar fi cea mai mare provocare pentru Comisie, daca aceasta doreste sa finalizeze proiectul inainte de 2013.






Care sunt cele 12 proiecte

1. Accesul la finantare pentru IMM-uri:

  • instituirea unui statut comun al fondurilor de capital de risc, care sa permita fondurilor infiintate intr un stat membru sa investeasca in orice alt stat membru, punand astfel finantarea, insotita de expertiza necesara si la un pret atragator, la dispozitia IMM urilor inovatoare.

2. Mobilitatea lucratorilor in cadrul pietei unice:

  • modernizarea regulilor de recunoastere a calificarilor profesionale, in sensul simplificarii procedurilor, reexaminarii domeniului profesiilor reglementate si sporirii increderii si cooperarii dintre statele membre, indeosebi prin intermediul unei carte profesionale europene.

3. Drepturile de proprietate intelectuala:

  • Se urmareste ca primele brevete unitare sa fie emise in 2013.

4. Consumatorii, actori ai pietei unice:

  • Pentru a intari increderea consumatorilor in piata unica, este nevoie ca drepturile acestora sa fie garantate. Acest lucru presupune in primul rand dezvoltarea modalitatilor alternative de solutionare a diferendelor si introducerea unor cai de recurs extrajudiciare.

5. Serviciile: dezvoltarea standardizarii:

  • revizuirea legislatiei privind sistemul european de standardizare, in vederea extinderii acestuia si la sfera serviciilor si in vederea modificarii procedurilor de standardizare astfel incat sa devina mai eficace, mai eficiente si mai favorabile
    incluziunii.

6. Retele europene mai solide:

  • Comisia va adopta masuri legislative privind infrastructurile energetice si de transport, in scopul identificarii proiectelor strategice de interes european.

7. Piata unica digitala:

  • Mai multa incredere in tranzactiile electronice reprezinta o conditie sine qua non pentru dezvoltarea unei piete unice digitale de care sa poata profita din plin cetatenii, intreprinderile si administratiile

8. Antreprenoriatul social:

  • crearea unui cadru european pentru fondurile mutuale de investitii, care sa amplifice efectul initiativelor nationale existente, permitand ca aceste fonduri sa profite de oportunitatile pe care le ofera piata unica.

9. Domeniul fiscal:

  • Revizuirea directivei privind impozitarea energiei, in scopul de a asigura un tratament coerent al diferitelor surse de energie, astfel incat sa se tina cont mai mult de continutul energetic al produselor, precum si de nivelul de emisii de CO2 ale acestora

10. Comisia va elabora o propunere legislativa ce vizeaza imbunatatirea aplicarii directivei „detasarea lucratorilor”, pentru a preveni si sanctiona orice abuz sau deturnare a regulilor. Comisia va propune, de asemenea, clarificarea modului de exercitare a drepturilor sociale fundamentale in contextul exercitarii libertatilor economice.

11. Cadrul de reglementare a intreprinderilor:

  • Comisia propune o simplificare a directivelor privind standardele contabile, referitor la obligatiile de raportare financiara si la reducerea constrangerilor administrative, in special a celor care afecteaza IMM urile.

12. Achizitiile publice:

  • Comisia propune modernizarea acestui cadru legislativ pentru a realiza o politica echilibrata, care sa sustina cererea pentru acele bunuri si servicii care respecta mediul, sunt responsabile din punct de vedere social si inovatoare, pentru a le oferi autoritatilor contractante proceduri mai simple si mai flexibile si pentru a facilita accesul IMM urilor.

de Ionut Baias