Artisti si grupuri de iubitori ai muzicii protesteaza impotrivia deciziei UE care se pregateste sa accepte o prelungire de 20 de ani a drepturilor de autor pentru muzica inregistrata inainte de 1960. Criticii sustin ca aceasta decizie va permite caselor de discuri sa continue sa faca profituri in timp ce artistii vor avea doar de pierdut. Printre artistii de marca asupra carora s-ar pierde drepturile de autor se numara Elvis Presley si Beatles.


Companiile de inregistrare au reusit sa se bucure de profituri ridicate datorita albumelor unor artisti foarte populari, motiv pentru care au facut lobby la UE pentru a nu lasa sa expire drepturile de autor pentru acesti artisti.

Se pare ca eforturile lor au fost incununte de succes deoarece UE este aproape de a acepta prelungirea dreptului de autor pentru muzica inregistrata intre anii '50-'70, o masura care i-a infuriat pe consumatori si artisti deopotriva.

"In ceea ce ne priveste aceasta nu are nimic de-a face cu protectia autorilor, aici este vorba de bani pentru marile companii si un profit mai mare fara investitii" a declarat muzicianul belgian Kelvin Smits pentru EurActiv.com.

Smits aminteste ca marile case de discuri ar fi pierdut sume importante de bani de pe albumele unor artisti uriasi ca Elvis Presley si The Beatles, drepturile de autor fiind aproape de expirare.

Extinderea drepturile de autor la 95 de ani?

In 2008, Comisia Europeana a propus o prelungire a termenului drepturilor de autor la 95 de ani, care fusese redus la 70 de catre Consiliu si o minoritate separata din Parlamentul European.

Confederatia Internationala a Editorilor de Muzica sprijina propunerea Comisiei, sustinand ca aceasta ar ajuta la eliminarea discrepantelor de costuri intre albumele diferitilor artisti, dar organizatia a evitat sa faca vreun comentariu cu privire la prelungirea de 20 de ani a drepturilor de autor.

de Ionut Baias