Potrivit raportului PwC Romania, China va depasi Statele Unite si va domina comertul global la orizontul anului 2030, iar patru rute comerciale majore vor aduce oportunitati semnificative de dezvoltare pentru companiile de transport si logistice, respectiv regiunea Asia-Pacific, comertul dintre economiile emergente si pietele dezvoltate - indeosebi ruta Germania-China, comertul dintre economiile emergente, pe ruta Asia-America Latina si comertul dintre China si Africa.

Comertul international a scazut puternic in 2009, dar si-a revenit la nivelurile anterioare, si se estimeaza ca anul 2010 va marca depasirea volumului de marfuri schimbate in 2008, considerat anul de varf. Ca proportie din PIB-ul global, comertul international va creste pe termen scurt, pe fondul revenirii cresterii economice. Pana in 2030, peisajul competitiv in comertul international se va modifica radical, economiile emergente incepand sa genereze cea mai mare parte a productiei globale, se mai arata in raport.

Potrivit PwC, citat de Mediafax, modificarea peisajului competitiv al comertului global genereaza deja oportunitati, dar si provocari pentru cei care opereaza in industria de transport si logistica. Spre exemplu, 73% dintre directorii de companii din acest sector declara ca isi adapteaza strategiile pentru a raspunde potentialului de crestere din pietele emergente.

de I.B.