Jurnalistii de la New York Times analizeaza intentia Comisiei Europene de a relansa piata unica europeana prin anuntarea a 12 masuri-cheie si trec in revista principalele probleme pe care le are Uniunea. Colectarea datoriilor sunt un factor de descurajare profunda a comertului in cadrul Uniunii Europene si unul dintre motivele pentru care Europa este mereu cu un pas in urma Statelor Unite in ceea ce priveste crearea locurilor de munca.

Principalul handicap din piata comuna a Uniunea Europeana, o zona economica gigantica de aproximativ 500 de milioane de consumatori integrati ce alcatuiesc, cel putin pe hartie, cel mai mare bloc de tranzactionare din lume, il reprezinta sistemele nationale juridice ale celor 27 de state memebre, fiecare cu propriile sale proceduri in ceea ce priveste cererile, sechestrul asigurator si falimentele, scrie New York Times.

Problemele de colectare a datoriilor sunt un factor de descurajare profunda a comertului in cadrul Uniunii Europene si unul dintre motivele pentru care Europa este mereu cu un pas in urma Statelor Unite in ceea ce priveste crearea locurilor de munca.

Colectarea datoriilor este doar un exemplu al deficientelor cu care se confrunta aceasta piata, care rareori functioneaza ca un spatiu unificat, din cauza numeroaselor probleme juridice, lingvistice si culturale. De exemplu, calificarile profesionale dintr-o tara sunt rareori recunoscute in alta, iar reglementarile locale impiedica dezvoltarea afacerilor.

O piata unica mai eficienta, spun oficialii Uniunii, ar putea genera intre 60 si 140 de miliarde de euro din schimburi comerciale suplimentare - echivalentul a inca 0,6 - 1,5% din produsul intern brut al blocului.

Insa tarile membre ale Uniunii isi apara dreptul de a controla reglementarile domeniului de afaceri si de a opera sisteme juridice civile si comericiale independente.

Anul acesta este asteptata implementarea unui sistem standardizat la nivel european, prin care se va ingheta suma de bani datorata de catre o companie, direct in contul bancar al debitorului.

Mai putin de 3 din 10 companii din Uniunea Europeana fac acum afaceri dincolo de granitele nationale si doar 8% dintre companiile mai mici din Europa fac afaceri in afara tarilor lor de origine.

Intr-un efort de a imbunatati situatia, Comisia Europeana lucreaza la o serie de propuneri de eficientizare a pietei unice.

Cele 12 parghii de crestere economica identificate de Comisie sunt: accesul IMM-urilor la finantare; mobilitatea lucratorilor in cadrul Pietei Unice; drepturile de proprietate intelectuala; consumatorii - actori ai Pietei Unice; serviciile: dezvoltarea standardizarii; retele europene mai solide; Piata Unica digitala; antreprenoriatul social; domeniul fiscal; mai multa coeziune sociala la nivelul Pietei Unice; cadrul de reglementare a intreprinderilor si achizitiile publice.

de Andra Ciubotaru