Parlamentarii olandezi au cerut ministrului afacerilor sociale Henk Kamp sa vina cu o solutie pentru fermierii care se confrunta cu un deficit al fortei de munca, dupa ce acesta a cerut sa nu se mai acorde permise de munca pentru lucratorii sezonieri romani si bulgari, sustinand ca angajatorii din sectorul agricol trebuie sa recurga intr-o mai mare masura la somerii olandezi, potrivit politicii guvernului de a pune presiune asupra somerilor pentru ca acestia sa accepte sa munceasca.

Olanda are, in prezent, 500.000 de persoane apte de munca care traiesc din beneficiile sociale, sustine ministrul, relateaza site-ul DutchNews.nl

Fermierii sustin insa ca ministrul nu poate schimba regulile in mijlocul sezonului si au amenintat ca-l vor da in judecata.  Fermierii, in mare parte proprietari de livezi sau de culturi de capsuni, se bazeaza pe aproximativ 2.000 de muncitori sezonieri romani pentru a strange recolta.

Parlamentarul Cynthia Ortega, din cadrul formatiunii ChristenUnie, a dclarat ca daca ministrul doreste olandezii fara locuri de munca sa desfasoare o astfel de activitate, el ar trebui sa se asigure mai intai ca centrele pentru locuri de munca ii determina sa faca acest lucru.

Ministerul Afacerilor Externe a reactionat, la declaratiile ministrului olandez pentru afaceri sociale, Henk Kamp, potrivit carora cetatenii din afara UE si din Romania si Bulgaria vor primi, de la 1 iulie 2011, permise de munca in Olanda, doar in cazuri exceptionale. MAE sublinieza faptul ca alegatiile oficialului olandez, conform carora accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca olandeze ar contribui la cresterea somajului in Olanda nu se pot sustine, deoarece pentru a putea lucra in Olanda, un cetatean roman are nevoie de un permis de munca, ceea ce implica obtinerea acceptului prealabil al unui angajator olandez. 

Cetatenii din afara UE si din Romania si Bulgaria vor primi de la 1 iulie permise de munca in Olanda doar in cazuri exceptionale, potrivit unei propuneri inaintate de ministrul Afacerilor Sociale Henk Kamp si sustinute de guvernul olandez. Prin "in afara UE" Kamp intelege, de asemenea, Romania si Bulgaria. Ambele tari s-au alaturat UE in 2007, insa Olanda prefera sa-si mentina piata muncii inchisa, pentru moment, pentru cetateni din aceste doua tari.

Kamp propune ca angajatorii din sectorul agricol sa recurga intr-o mai mare masura la somerii olandezi, potrivit politicii guvernului de a pune presiune asupra somerilor pentru ca acestia sa accepte sa munceasca. Angajatorii care pretind sa aiba nevoie de bulgari si romani trebuie sa depuna toate documentele pentru un permis de munca. Astfel, Kamp vrea ca "sistemul sa devina mult mai restrictiv".

Catalina Ciociltan