Ca cetatean sau om de afaceri, interactionand cu statul nu prea te simti servit, ajutat. Mai degraba pus in dificultate. Cititorii EurActiv.ro au semnalat la dezbaterea CRPE-EurActiv.ro cateva experiente incredibile cu institutiile statului.
"Firma mea vrea sa faca o plantatie pomicola noua. Totul se intampla pe terenul statului ADS. Peste tot adrese avize, le tot faci si refaci si ajungi sa ceri certificat de urbanism pentru autorizatie de constructie gard imprejmuitor de la Consiliul Judetean Sibiu. Surpriza insa! Ei vor sa scoatem din circuitul agricol terenul de sub gard. Pentru asta teoretic trebuie dezmembrat terenul pt gard", povesteste unul din cititori.
vezi mai multe amintiri din cosmarul birocratic

sa vezi absurditati

Ciprian Bardan (20 Aprilie 2011 07:48)

Societatea la care lucrez, are un proiect fonduri europene- super birocratie. Pe scurt vrea sa faca o plantatie pomicola noua si/sau modernizeze o plantatie pomicola exitenta. Totul se intampla pe terenul statului ADS. Peste tot adrese avize, le tot faci si refaci si ajungi sa ceri certificat de urbanism pentru autorizatie de constructie gard imprejmuitor de la Consiliul Judetean Sibiu. si Surpriza ei vor sa scoatem din circuitul agricol terenul de sub gard. Pentru asta teoretic trebuie dezmembrat terenul pt gard, si facut documentatii la Anif de sute de milioane de lei. Problema ca statul nu face dezmebrari pe terenurile sale. si uite asa ne-am blocat - in gard

2. Un om normal

SKB (20 Aprilie 2011 09:49)

Suna foarte cunoscuta povestea, am umblat cativa ani de zile pe la DGFP-uri ca sa "fiscalizez" casele de marcat ale unei firme. Odata am dat gaura in cartile de interventie si registre cu un burghiu de la niste muncitori care lucrau pe o strada din apropierea "finantelor" si am legat cu niste sireturi, iar sigiliul a fost o eticheta autoadeziva de la un mini-marchet cochet de colt de strada.

Cel mai groaznic a fost in Bucuresti insa, fiindca daca in judete DGFP e destinata tuturor contribuabililor, in Bucuresti exista 3, pentru contribuabili mici, mijlocii si mari. Pe deasupra, mai ai 6 sectoare, fiecare cu administratia fiscala proprie. Fericire maxima, mai ales cand nu stii toate aceste detalii si te plimba de la o institutie la alta, nu de la un ghiseu la altul, iar un ghid practic al statului roman, care sa te ajute sa-i dai bani pana la urma, n-am reusit sa gasesc niciunde.

Am tolba plina de povesti cu "finantele", sa vezi bucurie cand iti iese un raport Z negativ (da, daca se strica placa/memoria fiscala, mai patesti si din-astea). Parca eu generasem raportul acela, la un moment dat ma luase cu frica ca ajung sa fac puscarie, atat de suparati erau indivizii ca habar nu au cum sa reactioneze la asa ceva.

absurditati

mara (20 Aprilie 2011 10:52)

cea mai stupida taxa este cea pt. cazier. Ti se cere daca dai la facultate, daca vrei sa obtii atestat de traducator, daca iti inscrii copilul la gradinita, daca, daca...Peste tot ti se cere cazier ca si cum am fi o tara de infractori. Cazierul e valabil 6 luni, daca intre timp dosarul pt. care ai depus actele nu este solutionat esti respins pe motiv ca a expirat cazierul si trebuie sa aduci altul. Interesati-va si vedeti daca exista vreo tara in UE care sa ceara cazier pt orice.

 

vezi mai multe povesti din "cosmarul birocratic" si spune-ne experienta ta aici