Artistul chinez protestatar Ai Weiwei, detinut in secret la Beijing, a fost numit profesor invitat la Universitatea de Arte din Berlin, s-a anuntat joi pe site-ul sau institutiei, potrivit AFP. Eliberarea artistului si dizidentului Ai Weiwei, de 53 de ani, a fost solicitata de catre Washington, Londra, Paris si Uniunea Europeana. Potrivit presei germane, cancelarul Angela Merkel a facut lobby direct pe langa guvernul chinez.

"Ai Weiwei este unul dintre cei mai importanti artisti contemporani, iar activitatea este recunoscuta in domeniul artelor vizuale ca si in problemele artistice si stiintifice", a declarat presedintele Universitatii Martin Rennert.

Universitatea a inceput in decembrie 2010 procedura de numire a lui Ai Weiwei la catedra, dar arestarea artistului pe 3 aprilie la Beijing, cand a incercat sa calatoreasca in Hong Kong pentru a reveni inapoi la Berlin, unde are un atelier, a grabit decizia, a declarat la Universitatea.

Data numirii in functie a lui Ai Weiwei "ramane sa fie determinata" , scrie Universitatea, "dar speram ca-si poate lua postul aici in curand", a spus Rennert.

Eliberarea artistului si dizidentului Ai Weiwei, de 53 de ani, a fost solicitata de catre Washington, Londra, Paris si Uniunea Europeana. Potrivit presei germane, cancelarul Angela Merkel a facut lobby direct pe lanaga guvernul chinez.

O petitie pentru eliberarea lui a fost de asemenea transmisa de catre Muzeul Guggenheim din New York si semnata de aproape 100.000 de persoane, inclusiv curatori ai mai multor muzee importante din intreaga lume.

Site-ul care gazduieste petitia, Change.org, a fost atacat miercuri de hackeri chinezi.

Scurt istoric al cazului

Ai Weiwei, unul dintre cei mai proeminenti artisti din China, co-designer al Stadionului Olimpic "Bird's Nest" (Cuib de Pasare) din Beijing si un critic deschis al Guvernului, a fost retinut de catre autoritatile chineze acum doua saptamani, in timp ce se pregatea sa se imbarce la bordul unei aeronave cu destinatia Hong Kong. Pana la acest moment, Weiwei ramane de necontactat, iar autoritatile nu au precizat motivele concrete ale detentiei si nu au furnizat informatii cu privire la locul in care se afla artistul. Retinerea lui Weiwei a starnit un val de reactii la nivel international. Oficialii Ministerului chinez de Externe au declarat ca artistul este suspectat de "infractiuni economice".

Lucrarea Sunflower Seeds a artistului chinez Weiwei
Foto: EurActiv.ro/HotNews.ro

Rudele lui Weiwei, care nu au reusit sa ia legatura cu artistul de cand acesta a fost retinut, sunt de parere ca raportul oficial potrivit caruia Weiwei este suspectat de infractiuni economice este "absurd".

"Infractiuni economice! E ridicol! Trebuie sa ne spuna de ce si unde il retin pe fiul meu. Unde este Constitutia? Unde este legea?" a declarat Ying Gao, mama artistului.

"Este absurd! Asa ar actiona o gasca criminala, nu o tara cu legi," a declarat sora mai mare a artistului, Gao Ge pentru Reuters. Ea a mai adaugat ca fratele sau si-a avertizat familia ca, odata si-odata, va fi intemnitat pentru activitatile sale: "Ne-a spus foarte clar ca nu trebuie sa ne amestecam, trebuie sa-l lasam sa spuna tot ce are de spus, indiferent de repercusiuni".

Agentia de stiri Xinhua a sters stirea care anunta retinerea lui Ai Weiwei la o ora dupa publicare. Pana la acest moment politia nu a furnizat informatii referitoare la retinerea artistului. De asemenea, Wen Tao, asistent si prieten apropiat al lui Weiwei a disparut pe data de 3 aprilie.

Legea chineza prevede ca politia trebuie sa informeze familia persoanei arestate, in termen de 24 de ore de la retinerea acesteia, in cazul in care acest lucru nu ar periclita ancheta.

Odata cu arestarea unuia dintre cei mai cunoscuti artisti din China, Ai Weiwei, represiunea Chinei impotriva miscarii de dizidenta ia amploare. Avand in vedere reputatia sa ca artist de clasa mondiala si critic acerb al guvernului de la Beijing, Weiwei era vazut ca un fel de barometru de toleranta a Chinei fata de dizidenti. Decizia de a-l aresta pe artist a fost luata, probabil, la cel mai inalt nivel, date fiind repercusiunile internationale ale unei asemenea masuri.

de Ionut Baias