Yvo de Boer, fostul negociator sef pentru clima al ONU, actualmente consultant pe probleme climatice al KPMG, a cerut ONU sa introduca la masa negocierilor pentru schimbarile climatice si sectorul privat pentru a putea atrage suma de 100 miliarde dolari pe an destinata Fondul Verde. "Avem nevoie urgenta de un mecanism de consultare pentru a ajuta la implicarea sectorul privat in aceasta dezbatere" a declarat De Boer intr-un interviu in exclusivitate pentru EurActiv.com

O astfel de miscare ar schimba insa modul in care sunt facute negocierile pentru schimbarile climatice si, probabil, ar starni o opozitie puternica in randul tarilor in curs de dezvoltare care se tem ca tarile puternic industrializate ar arunca totul in spatele sectorului privat si nu ar mai debloca fonduri publice pentru asistarea lor in problemele climatice.

Intrebat cum va reusi sectorului privat sa umple cuferele Fondului Climatic Verde, atunci cand guvernele nationale nu pot, Ivo De Boer spune ca exista un sentiment larg din partea tarilor industrializate care finanteaza Fondul ca sectorul privat trebuie sa fie o parte importanta a solutiei. Acesta sustine ca vom avea nevoie de finantare atat din sectorul public si privat pentru a aborda aceasta provocare uriasa, dar si prin alte mecanisme de piata.

"Este un pic ciudat ca sectorul privat si institutiile financiare nu au nici un loc la masa  discutiilor asupra proiectului Fondul Verde, comitetul interimar fiind format exlusiv din reprezentanti ai guvernelor. Sentimentul meu este ca, daca finantarea sectorului privat este o parte semnificativa din solutie, atunci aceasta ar trebui sa aiba, de asemenea, un cuvant important de spus in modul in care aceasta solutie este gandita", spune Yvo de Boer

Acesta spune ca in loc de o singura institutie, ar trebui sa avem in vedere realizarea unei retele de diferite institutii financiare publice si private, implicare acesteia in discutiile din cadrul ONU privin transformarile climatice. Alaturi de un mecanism de consultanta ce trebuie pus la punct urgent pentru a ajuta la implicarea sectorului privat in aceasta dezbatere, s-ar asigura astfel obtinerea unor fonduri de 100 miliarde de euro pe an, fonduri publice si fonduri private.

De este exclus totusi sectorul privat de la masa negocierilor? Ce este Fondul Verde

Yvo de Boer crede ca ca multe tari in curs de dezvoltare simt ca o parte foarte importanta din ceu 100 miliarde de euro ar trebui sa fie adunate doar din fondurile publice pe baza de subventii. Ei se tem ca, daca sectorul privat este implicat atunci tarile industrializate nu-si vor mai indeplini obligatiile financiare asumate fata de aceste state. Dar tocmai acest mixt, fonduri publice-private trebuie realizat urgent daca se doreste aatingerea tintei de 100 de miliarde de euro pe an, spune de Boer.

Reprezentantii celor aproape 200 de tari reuniti anul trecut sub egida ONU in statiunea mexicana Cancun au adoptat un document care prevede o serie de mecanisme de combatere a incalzirii globale, printre care reducerea fenomenului despaduririi si infiintarea unui Fond Verde de 100 de miliarde de euro pe an pentru asistarea statelor in curs de dezvoltare.

Fondul Verde, care va gestiona aceste resurse financiare, are un consiliu de administratie in care tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare vor fi reprezentate in mod egal.

Acordul de la Cancun prevede ca Banca Mondiala sa fie administrator interimar al acestui fond pentru primii trei ani de la creare.

de Ionut Baias