Ministrul francez al Afacerilor europene, Laurent Wauquiez, a atacat bugetul UE propus pentru 2012, prezentat ieri de catre Comisia Europeana. Acesta areciaza ca bugetul propus la Bruxelles "nu este acceptabil" deoarece rata de crestere de 5% propusa de Comisarul Janusz Lewandowski este mult prea mare. Proiectul de buget 2012 prevede plati in valoare de 132,7 miliarde euro, cu 4,9% mai mult decat in 2011, si angajamente in valoare de 147,4 miliarde euro (+3,7%).

"Toate tarile europene fac eforturi pentru inchegarea unui buget de criza si "nu putem intelege cum Comisia Europeana nu are aceeasi logica," a declarat Laurent Wauquiez., citat de EurActiv.fr.

Acesta apreciaza ca o crestere a bugetului UE ar trebui sa fie identica cu cea din 2011, adica 2,91%.

Bugetul UE pe 2011 a condus la o dezbatere aprinsa intre Comisie, Parlamentul European si statele membre.

"Un document care stabileste un echilibru sensibil intre masurile de austeritate si cele de stimulare a cresterii pentru 500 de milioane de europeni”. Iata cum defineste Janusz Lewandowski, comisarul pentru buget si programare financiara, proiectul de buget 2012, adoptat de Comisie in data de 20 aprilie 2011.

Proiectul de buget 2012 prevede plațti in valoare de 132,7 miliarde euro, cu 4,9% mai mult decat in 2011, si angajamente in valoare de 147,4 miliarde euro (+3,7%). Principalul obiectiv al proiectului de buget 2012 este sa sprijine pe deplin economia europeana si pe cetatenii UE.

Cum explica Janusz Lewandowski necesitatea acestei cresteri bugetare

„Exista persoane care se intreaba de ce este necesar sa marim bugetul UE, in timp ce statele membre adopta masuri draconice de austeritate la nivel national”, a declarat Janusz Lewandowski.

„Aceasta este o intrebare legitima. Principalul motiv al acestei mariri este faptul ca trebuie sa platim facturi pentru proiecte aflate in desfasurare in intreaga Europa. Probabil ca aceste proiecte, de care beneficiaza comunitatile locale si intreprinderile, nu ar fi fost lansate in 2007 daca nu ar fi existat un angajament de finantare din partea UE; este de neconceput sa intrerupem finantarea acestora. In primul rand, am putea fi actionati in justitie daca nu respectam termenii contractuali; in al doilea rand, bugetele statelor membre ar avea si mai mult de suferit, intrucat conteaza pe faptul ca vor beneficia de contributia UE pentru fondurile pe care statele le-au acordat deja beneficiarilor; in al treilea rand, intreruperea acestor proiecte la jumatatea drumului ar fi in detrimentul unor comunitati intregi. Nu ne putem pedepsi cetatenii, intreprinderile, autoritatile locale si regionale care au dreptul de a li se plati facturile. Ganditi-va, de exemplu, la interconexiunea electrica dintre Marea Britanie si Irlanda. Contributia totala a UE la acest proiect se ridica la peste 100 de milioane euro! Scopul acestuia este asigurarea unui securitati sporite a aprovizionarii cu energie electrica pentru cetatenii irlandezi si britanici. In 2012, UE urmeaza sa plateasca pentru acest proiect aproximativ 24 de milioane euro, adica mai mult decat dublul sumei platite in 2011".

 de Ionut Baias