Increderea rusilor in Vladimir Putin si Dmitri Medvedev s-a redus sensibil... / Cei doi catalizatori ai extremismului islamist din Romania. La inceputul acestei saptamani, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au perchezitionat domiciliul unor cetateni romani si straini suspectati de implicare in... / Violenta domestica in Huelva: Romancele, imigrantele care cer cel mai des ajutorul...

Ungaria: Tiganii fug dintr-un sat, din cauza unei militii de extrema dreapta, care organizeaza o "tabara de antrenament". Aproape 300 de femei si copii romi au fugit vineri din satul Gyongyospata (nord-est) inainte de intoarcerea unei militii de extrema-dreapta pentru o "tabara de antrenament", a declarat pentru AFP seful acestei comunitati de tigani. Dupa interzicerea patrularilor organizate luna trecuta, militia Vedero organizeaza in acest week-end, de Paste, o tabara de antrenament de trei zile in aceasta localitate cu 2.800 de locuitori, dintre care 450 sunt tigani, situata la o distanta de 81 km de Budapesta. In timp ce barbatii tigani vor sa ramana in sat, 277 de femei si copii s-au urcat in cinci autocare puse la dispozitie de grupurile pentru apararea drepturilor Omului, scrie HotNews.ro.

Pericol in cel mai cald Paste din istoria Marii Britanii. Guvernul britanic a emis o "alerta " de sanatate, anuntand detectarea unui nivel ridicat de particule poluante numite "smog" (un amestec de ceata si fum), care afecteaza sanatatea oamenilor, in principal plamanii. Ministerul Mediului din Marea Britanie a anuntat vineri ca exista un grad foarte ridicat de poluare in Anglia si Tara Galilor. In aer s-au detectat valori cu mult peste media admisa si este de asteptat ca poluarea sa persiste in aer si in timpul sarbatorilor pascale, scrie Adevarul.

Viziunea lui Putin: Rusia, a cincea economie a lumii in 2020. Premierul rus vrea dublarea PIB-ului in acest rastimp si eliminarea dependentei de exporturile de petrol si gaze. Prognoza ambitioasa a lui Putin are insa iz electoral, sustin analistii. Rusia trebuie sa devina una din primele cinci puteri economice ale lumii in urmatorii zece ani, a proclamat premierul Vladimir Putin in discursul sau anual rostit miercuri in fata legislativului de la Moscova. Timp de mai bine de doua ore, seful executivului rus le-a vorbit deputatilor despre performantele din 2010 ale guvernului sau, intr-un discurs centrat pe probleme economice. Liderul rus nu a facut nicio declaratie legata de o eventuala candidatura a sa la scrutinul prezidential din 2012, scrie EVZ.

Increderea rusilor in Vladimir Putin si Dmitri Medvedev s-a redus sensibil. Increderea rusilor in presedintele Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin a scazut sensibil, scrie Vedomosti. Astfel, daca in ianuarie 2010 Putin se bucura de sustinerea a 69% dintre respondenti, in aprilie 2010 acest procent a atins 53%. Medvedev a coborat de la 62% in prima luna a anului trecut la 46% in aceasta luna. Conform ultimului sondaj realizat de Centrul national pentru sondarea opiniei publice, cota de incredere in Partidul Rusia Unita a scazut la un nivel record in ultimii doi ani - 44%. In acelasi timp a crescut gradul de neincredere, care s-a ridicat de la 29% in ianuarie la 38% in aprilie. Pozitia fata de celelalte formatiuni parlamentare nu s-a schimbat, practic, scrie HotNews.ro.

Violenta domestica in Huelva: Romancele, imigrantele care cer cel mai des ajutorul. Institutul Andaluz pentru Femei (IAM) din Huelva (Spania) a publicat un raport pe 2010 care arata ca 14% din victimele violentei domestice sunt imigrante. Peste 220 de femei care au apelat la IAM sunt de alta nationalitate decat spaniola iar, din totalul solicitarilor de asistenta facute la Institut, peste 25% au venit din partea romancelor stabilite in Huelva. Centrele de asistenta ale IAM au avut peste 1.600 de solicitari de ajutor din partea femeilor care au suferit abuzuri din partea partenerilor, doar unitatea IAM din Piata San Pedro a municipiului Huelva ocupandu-se de peste 900 de victime, scrie Adevarul.

Un sondaj pentru consultarea cetatenilor ungari pe tema Constitutiei a costat 1,9 milioane euro. Cum ii afecteaza pe romani noua lege fundamentala maghiara. Un sondaj de opinie efectuat la toti cetatenii din Ungaria in legatura cu noua Constitutie a costat peste 500 de milioane de forinti (1,9 milioane de euro), informeaza ziarul Blikk, citat de MTI. Purtatorul de cuvant al premierului, Peter Szijjarto, a declarat ca aceasta solutie a fost mai ieftina decat organizarea unui referendum pe tema proiectului Constitutiei. Chestionarele au fost trimise la opt milioane de cetateni, dar doar 920.000 au raspuns. "Costurile au fost de doar zece la suta din cele pentru organizarea referendumului", a declarat Szijjarto. Noua Constitutie a Ungariei a fost adoptata luni de Parlamentul de la Budapesta. Preambulul face referire la Dumnezeu si la crestinism ca fiind factori pentru coeziunea natiunii. Criticii sustin ca acest lucru este discriminatoriu fata de atei si de adeptii altor religii, scrie Gandul.

Bulgaria nu mai vrea turbine eoliene. Afla aici de ce. Parlamentul bulgar a adoptat ieri o lege prin care tempereaza dezvoltarea proiectelor solare si eoliene pentru a evita suprasolicitarea retelei invechite si cresterea pretului la electricitate, transmite Reuters. Legea modifica obligativitatea ca Guvernul sa cumpere electricitate obtinuta din surse regenerabile la preturi fixe, ridicate, care a condus la aparitia unor proiecte de 6.000 de MW in total, cu mult peste capacitatea retelei energetice din tara vecina. Potrivit Guvernului, Bulgaria are nevoie de numai 2.000 de MW de energie regenerabila pentru a respecta angajamentele fata de Uniunea Europeana, in conditiile in care autoritatile de la Sofia si-au asumat atingerea unei ponderi de 16% a energiei verzi in totalul consumului de electricitate din anul 2020, scrie Adevarul.

Reteta lui Nicolas Sarkozy pentru a asigura majoritatea. Sondajele nu sunt stralucite in ceea ce priveste increderea francezilor in Nicolas Sarkozy. Mai putin de 30 la suta dintre francezi au opinii pozitivie despre actiunea sa. Ceea ce, in politica, nu inseamna insa un lucru grav, mai ales cu un an inainte de alegeri. In functie de conjunctura, de talentul sau, de capacitatea sa de mobilizare si de resursele sale de energie, Nicolas Sarkozy este capabil sa castige un nou mandat prezidential. Campania sa a si inceput, de altfel, iar Palatul Elysee publica un bilant al ultimilor 4 ani petrecuti de Nicolas Sarkozy in fruntea statului. Un document in care presedintele se vrea sincer, autocritic din cand in cand, dar mai ales optimist si realist, scrie RFI.

Cei doi catalizatori ai extremismului islamist din Romania. La inceputul acestei saptamani, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au perchezitionat domiciliul unor cetateni romani si straini suspectati de implicare in "actiuni cu potential de radicalizare si prozelitism islamic radical". Nu este pentru prima oara cand autoritatile romane apeleaza la astfel de gesturi, dar dezvaluirea recenta a continutului unor telegrame Wikileaks pun actiunile DIICOT intr-o alta lumina. Intr-o informare a ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, pusa la dispozitia publicului prin intermediul Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie, apar cateva informatii interesante cu privire la dinamica comunitatii musulmane din Romania, scrie Deutsche Welle.

sinteza realizata de Andra Ciubotaru