Georgia a solicitat UE sa intervina pentru a o ajuta la rezolvarea disputei cu Moscova pentru "teritoriile ocupate" din Abhazia si Osetia de Sud, a declarat vicepremierul georgian, Giorgi Baramidze, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru EurActiv. "Este o mare greseala sa spunem ca avem un conflict inghetat cu Abhazia si Osetia de Sud. Avem un conflict deschis cu Rusia. Si am avut intotdeauna un conflict cu Rusia", spune Baramidze.

In urma scurtului conflict armat din august 2008, trupele ruse ocupa Abhazia si Osetia de Sud, portiuni semnificative din teritoriul georgian.

Cu toate acestea, Georgi Baramidze, care este responsabil pentru integrare europeana si euro-atlantica, a declarat ca acest "conflict deschis" cu Moscova exista de dinainte de razboi, dar apreciaza ca problemele pot fi rezolvate.

"Conflictul cu Rusia este un obstacol major pentru dezvoltarea Georgiei. Dar speram ca putem depasi dificultatile prin implicarea mai mare a UE in procesul de solutionare a conflictului ", a spus Baramidze pentru EurActiv.com.

Viceprim-ministru al Georgiei, a plans de faptul ca misiunea de monitorizare a Uniunii Europene cu privire la frontierele Abhaziei si a Osetiei de Sud nu poate trece frontiera si intra in "teritoriile ocupate".

"Speram ca in viitor, misiunea va intra in teritoriile ocupate si isi va exercita indatoririle in conformitate cu mandatul sau. Si speram ca UE va juca un rol mult mai decisiv in aceasta privinta".

Baramidze a tinut sa precizeze ca  "este o mare greseala sa se spuna ca avem un conflict inghetat cu Abhazia si Osetia de Sud. Avem un conflict deschis cu Rusia. Si am avut intotdeauna un conflict cu Rusia. Noi nu avem un conflict cu regiunile noastre. Avem o Federatia Rusa, care a instigat unele elemente de pe teren, in Abhazia si Osetia de Sud. Chiar inainte de invazia din august si razboi, acest conflict cu Rusia nu a fost niciodata inghetat."

Vicepremierul georgian a continuat insistand ca nu avem de-aface cu un conflict cu implicatii etnice "deoarece "80% din populatie a fost 'scoasa' din ambele regiuni ocupate, iar acestia nu sunt doar etnici georgieni. Este foarte important sa se sublinieze si sa demonstreze ca nu este o problema etnica. Avem etnici abhazi, osetini, rusi, ucraineni, evrei, si multe alte etnii, motiv pentru care nu sunt de acord cu separarea acestei regiuni de Georgia. 80%! E clar ce purificare etnica a fost facuta acolo, fapt care a fost confirmat si de raportul Tagliavini.

Vorbind despre progresele inregistrate deGeorgia in relatiile cu UE sau cu alte tari din vecinatatea UE, cum ar fi Ucraina, Giorgio Baramidze apreciaza Ucraina ca fiind un lider in toate domeniile, o tara mare si ca "nu este de mirare daca UE ii acorda o atentie speciala". Dar noi suntem pe calea Ucrainei si ne deplasam in aceeasi directie, a adaugat acesta.


de I.B.