Comisia Europeana a dat aprobarea finala Cehiei pentru construiriea unui laser ce depaseste cu mult capacitatea celor deja existente. Proiectul, intitulat Extreme Light Infrastructure, constituie un prim pas pentru construirea unui laser mult mai puternic, care va incerca sa atraga particule din vidul spatiu-timp. Romania nu a primit aprobarea.

Cele trei lasere din proiect vor fi amplasate - unul in Cehia, altul in Ungaria si ultimul pe platforma Magurele, in Romania - si sunt planificate a fi puse in functiune in 2015. Fiecare va emite pulsatii ce vor atinge puterea de 10 petawati - de cateva sute de ori mai multa putere decat cea folosita la acest moment de intreaga civilizatie umana.

Mediafax. a publicat stirea sustinand ca toate cele 3 tari amintite, inclusiv Romania, au primit aprobare pentru proiect, dar informatiile ulterioare parvenite HotNews.ro spun insa ca doar Cehia a primit finantare din partea CE.

Aceste pulsatiii vor dura 1.5 x 10-14 secunde, mai putin de o zecime din timpul necesar luminii sa traverseze diametrul unui fir de par uman. Pentru ca pulsatiile sunt atat de scurte, acestea vor transmite mult mai putina energie decat pulsatiile laserului din California, la National Ignition Facility, ce dureaza 2.0 x 10-8 secunde. Cu toate acestea, pulsatiile ELI vor fi de 20 de ori mai puternice.

Fiecare laser dintre cele 3 va costa 400 de milioane de dolari, iar designul fiecaruia dintre ele va diferi in functie de scopul fiecaruia.

"Acest proiect de constructie de laser este un proiect care are in vedere doua aspecte stiintifice extrem de importante: dezvoltarea stiintifica necesara construirii unui laser atat de puternic este in sine un challenge, iar in Romania se va studia interactiunea unui laser de mare putere cu tot ceea ce tine de fizica atomica, de interactiunea laser - particule nucleare si particule atomice", declara pentru HotNews.ro ministrul Funeriu in decembrie anul trecut.

de I.B.