Nicolas Sarkozy ar fi infrant de toti contracandidatii in turul doi al alegerilor prezidentiale din 2012, cu exceptia lui Marine Le Pen - sondaj... / De ce sunt croatii deja eurosceptici. Un fost premier in inchisoare, doi ministri deja condamnati si circa 100 de functionari superiori anchetati... / Vladimir Putin critica dur bombardarea unui palat al lui Gaddafi: A fost vreun proces? Cine si-a luat dreptul sa-l ucida pe acest om?

Nicolas Sarkozy ar fi infrant de toti contracandidatii in turul doi al alegerilor prezidentiale din 2012, cu exceptia lui Marine Le Pen - sondaj. Presedintele Nicolas Sarkozy ar pierde in fata oricarui candidat al Partidului Socialist alegerile din 2012, potrivit celui mai recent sondaj de opinie. Doar liderul Frontului National (extrema dreapta), Marine Le Pen, l-ar impiedicat sa piarda. Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, isi confirma pozitia de lider in randul simpatizantilor de stanga, scrie France Soir. Daca tendinta nu se schimba prea mult pentru eventualul candidat al PS, Dominique Strauss-Kahn, in acest sondaj efectuat de Ifop Paris-Match Europe 1, esecul lui Nicolas Sarkozy in fata tuturor candidatilor stangii se confirma cu fiecare zi care trece. Nicolas Sarkozy este cotat cu aproximativ 20% din intentiile de vot, in conditiile in care DSK ar primi 27% din voturi si chiar 30% daca Dominique de Villepin si Jean-Louis Borloo nu candideaza. In turul doi, seful FMI (61%) l-ar zdrobi pe Nicolas Sarkozy (39%). Pentru moment, insa, favoritul sondajelor pastreaza tacerea asupra unei eventuale candidaturi. In orice caz, toti potentialii nominalizati de la PS ar castiga in fata lui Sarkozy in turul II, scrie HotNews.ro.

De ce sunt croatii deja eurosceptici. Un fost premier in inchisoare, doi ministri deja condamnati si circa 100 de functionari superiori anchetati - un bilant impresionant pentru tara care-si cauta drumul spre UE. Dar dincolo de coruptie, croatii se tem de restrictiile si regulile impuse de UE in industrii importante precum vinul, uleiul de masline sau santierele navale, explica scriitorul croat Jurica Pavicic intr-un interviu pentru FP Romania. Integral in Adevarul.

Schengen moare in duelul dintre Franta si Italia. Presedintele francez si premierul italian cer Comisiei Europene sa analizeze reintroducerea temporara a controlului la granitele interne ale Schengen. Sarkozy si Berlusconi au trimis UE o scrisoare in care pledeaza pentru modificarea acordului Schengen. Analistii spun ca este o strategie electorala a celor doi. La aproape 26 de ani de la semnarea documentului care revolutiona conceptul de Europa unita, presedintele Sarkozy si premierul Berlusconi au cerut, in urma unui summit franco-italian, organizat la Roma, restrictionarea liberei circulatii in spatiul Schengen. S-ar aplica in "cazuri de dificultati exceptionale in gestionarea granitelor externe comune, in conditii care urmeaza sa fie definite", scrie Adevarul.

Ce sanse au romanii la alegerile din Spania. Un partid romanesc participa pentru prima data la alegerile locale din Spania, in cinci localitati in care traiesc multi romani. Ibericii nu privesc insa cu ochi buni aceste candidaturi. Partidul Iberic al Romanilor (PIRUM) este prima formatiune straina care participa la procesul electoral din Spania, potrivit presedintelui partidului, Florin Bojor. Din noua orase in care a incercat sa se inscrie, PIRUM, infiintat acum doi ani, a ramas cu candidati pentru scrutinul din 22 mai in cinci localitati unde romanii numara cel putin 5% din populatie si in care, cred liderii partidului, sunt sanse pentru a obtine un mandat in Consiliile locale, cel putin din punct de vedere matematic. "As fi cel mai fericit daca un roman ar ajunge consilier local la o primarie din Spania", a spus Bojor pentru Romania Libera. Dar, chiar daca acest lucru nu se intampla, chiar si simpla participare la alegeri este o victorie, crede liderul PIRUM. "Cei care s-au zbatut au creat un precedent, au demonstrat ca se poate si ca sutem egali in Europa", spune Bojor. Cu atat mai mult cu cat candidatii si-au finantat campaniile electorale cu proprii bani si nu au fost ajutati din tara, adauga el, citat de Romania Libera.

Oficial rus: flota din Marea Neagra va proteja Ucraina de Romania. Flota Rusiei din Marea Neagra, cu baza in Crimeea, va salva Ucraina de pretentiile teritoriale din partea Romaniei, a declarat Igor Korotcenko, reprezentant al Consiliului public de pe langa Ministerul rus al Apararii, citat ieri de publicatiile electronice ruse Rosbalt si Utro, noteaza Agerpres. "Noi constatam cu satisfactie progresele inregistrate in relatiile dintre Ucraina si Rusia... In Ucraina a venit la putere o echipa pragmatica, care a decis sa prelungeasca perioada de stationare a Flotei ruse in Crimeea, ceea ce corespunde atat intereselor Rusiei, cat si celor ale Ucrainei. Cunoastem ca exista o serie de pretentii teritoriale la adresa Ucrainei, in special din partea Romaniei. In virtutea acestui fapt, prezenta Flotei ruse in Crimeea reprezinta un factor major pentru securitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei", a afirmat reprezentantul Ministerului rus al Apararii, citat de EVZ.

Vladimir Putin critica dur bombardarea unui palat al lui Gaddafi: A fost vreun proces? Cine si-a luat dreptul sa-l ucida pe acest om? Premierul rus Vladimir Putin a criticat dur, marti, actiunile coalitiei in Libia si a afirmat ca fortele internationale nu au niciun mandat sa-l ucida pe Muammar Gaddafi, potrivit Reuters. Declaratia sa vine in aceeasi zi in care Libia a cerut Rusiei sa convoace de urgenta Consiliul de Securitate al ONU pentru a discuta "tentativa de a-l lua drept tinta" pe colonelul Gaddafi si bombardarea "siturilor civile", relateaza AFP. Intr-o tirada la adresa Occidentului, Putin a afirmat ca aceasta coalitie a depasit cu mult granitele rezolutiei ONU si este partizana cu fortele anti-Gaddafi. "Spun ca nu vor sa-l ucida pe Gaddafi. Acum, unii oficiali spun da, incercam sa-l ucidem pe Gaddafi", a spus Putin, care efectueaza o vizita in Danemarca. "Cine a autorizat asta, a fost vreun proces? Cine si-a luat dreptul sa-l ucida pe acest om?", s-a intrebat el. El l-a numit pe Gaddafi monarh, dar a adaugat ca acest gen de regim "corespunde in general mentalitatii populatiei" din regiune, scrie HotNews.ro.

Atmosfera tensionata in coalitia guvernamentala a Marii Britanii. Coalitia la putere in Marea Britanie este din ce in ce mai divizata inaintea unui referendum privind reforma electorala . Liderul Partidului Liberal-Democrat, Nick Clegg, l-a acuzat pe premierul conservator David Cameron ca i-ar "apara pe cei imposibil de aparat". Coalitia din guvernul Marii Britanii a dat cele mai grave semne de discordie de la venirea la putere in urma cu un an de zile in contextul in care tara se pregateste sa organizeze un referendum privind amendarea Codului Electoral. Liderul Partidului Liberal-Democrat ,Nick Clegg, l-a acuzat pe premierul conservator David Cameron ca i-ar "apara pe cei imposibil de aparat" dat fiind ca acesta din urma se pune modificarii legii electorale. Premierul adjunct Clegg si partidul sau doresc ca Marea Britanie sa anuleze principiul "primului trecut" prin care persoana cu cele mai multe voturi primite intr-un colegiu electoral este declarat castigator absolut fara ca sistemul sa ceara si o majoritate absoluta de voturi, scrie Deutsche Welle.

Pro sau contra energiei nucleare. Comemorarea de la Cernobal a readus in discutie accidentul nuclear de la Fukushima, un alt avertisment serios pe care l-a primit intreaga planeta anul acesta legat de ceea ce se poate intampla cand centralele nucleare nu sunt construite dupa norme de securitate mai stricte. Sa vedem insa in ce masura sunt comparabile celor doua accidente. Autoritatile de la Tokyo inista asupra faptului ca accidentul de la Fukushima nu este comparabil cu cel de la Cernobal. Japonezii vor sa spuna de fapt ca accidentul de la Fukushima este mai putin grav, intrucat cantitatea de radiatii emise in aer a fost de zece ori mai mica decat cea de la Cernobal, cu 25 de ani in urma. Pe de alta parte, spun tot expertii japonezi, la Fukushima interventiile rapide au fost de natura sa evite explozia reactorului, ceea ce nu a fost cazul cu centrala din Ucraina, mai precis cu faimosul reactor numarul patru care a explodat. Ambele accidente au fost clasate insa la acelasi nivel de gravitate, nivelul 7, chiar daca, asa cum spun japonezii, nici la nivelul cauzelor si nici la nivelul efectelor accidentele nu sunt comparabile. Sa ne reamtim ca la Cernobala fost vorba de un veritabil caz de iresponsabilitate, mai precis explozia a fost cauzata de o eroare umana. Daca se poate vorbi de iresponsabilitate in cazul japonez, ea este legata doar de faptul ca respectiva centrala de la Fukushima a fost construita intr-o zona cu o puternica activitate seismica, scrie RFI.

Presedintele belarus il numeste "prost" pe Jose Manuel Barroso. Liderul belarus, Aleksandr Lukasenko, a lansat un atac dur, marti, impotriva presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso, declarand ca nu are "nimic de spus" despre "prostii" de genul lui, relateaza AFP. "Cand esti prost, esti prost. Sunt niste canalii. De aceea nu am nimic de spus despre acesti Barroso, acesti prosti, acesti boi si asa mai departe", a declarat el, potrivit biroului sau de presa. El a fost intrebat despre presiunile pe care presedintele Comisiei si fostul premier portughez le-ar fi exercitat asupra Ucrainei pentru ca Lukasenko, vizat de sanctiuni europene, sa nu fie invitat saptamana trecuta la Kiev la o conferinta privind catastrofa de la Cernobil, care a contaminat Belarusul. "In privinta prostilor ca Barroso, ei bine exista un anume Barroso in Portugalia, a fost inlaturat si deodata i s-a oferit un loc de munca la Comisia Europeana", a declarat Lukasenko, citat de Gandul.

sinteza realizata de Andra Ciubotaru