Lideri ai UE de la cel mai inalt nivel, in frunte cu Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso, si Jerzy Buzek si-au anuntat prezenta la ceremonia de beatificarea a Papei Ioan Paul al II ce a avea loc la Vatican. Majoritatea sefilor de stat au ales insa festivitatile de 1 mai pentru a marca Ziua Muncii.

Sute de mii de catolici, dar si credinciosi de alte religii, sunt asteptati la Roma duminica pentru a participa la beatificarea papei Ioan Paul al II-lea, care este recunoscut pe scara larga ca fiind unul dintre cei mai influenti lideri religiosi ai secolului XX si un lider cu o contributie marcanta la caderea comunismului in Europa.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, vicepresedintele Antonio Tajani si Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, sunt asteptati sa participe la ceremonie, anunta EurAcitv.com.

"Motivul este extrem de simplu. Comisia si presedintele Comisiei ar dori sa aduca un omagiu rolului jucat de Papa Ioan Paul al II-lea in istoria europeana si in evolutia democratiei si a libertatii de la sfarsitul secolului XX in Europa", a declarat urtatorul de cuvant al Comisiei Olivier Bailly

Ceremonia de beatificare a Vaticanului este un eveniment strict religios si reprezinta un pas major pe drumul consacrarii fostului Papa ca sfant. In conformitate cu canoanele cerute pentru a declara o persoana drept sfant, care prevad ca cel in cauza sa fi savarsit minuni in viata si dupa moartea sa, Vaticanul a confirmat faptul ca Ioan Paul al II-a savarsit o minune de vindecare a unei calugarite franceze afectata de boala Parkinson.

Papa Ioan Paul al II-lea (nascut Karol Józef Wojty³a, 18 mai 1920, Wadowice, Polonia – † 2 aprilie 2005, Vatican) a fost papa al Bisericii Catolice – episcop al Romei – i suveran al Vaticanului ales in 16 octombrie 1978.

A fost botezat Karol Józef Wojty³a. A fost primul papa de alta origine decat cea italiana de la Papa Adrian al VI-lea, adica din 1522. Pontificatul sau de 26 ani (octombrie 1978 – aprilie 2005) este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, in urma Sfantului Petru (estimat intre 34 i 37 ani) i a lui Pius al IX-lea (31 ani).

de Ionut Baias