Austria ar prefera ca Turcia sa nu devina membru al Uniunii Europene cu drepturi depline, ci mai degraba sa dezvolte un parteneriat special cu UE, a declarat ministrul austriac de externe Michael Spindelegger. Desi se confrunta cu rezerve majore din partea Germaniei si Frantei, Ankara a respins deja ideea unui parteneriat special care "sa ii minimalizeze drepturile" in Europa.

Intr-un interviu acordat unui radio austriac marti, in cursul unei vizite efectuate de presedintele turc Abdullah Gül, Spindelegger a declarat ca negocierile pentru aderarea Turciei la UE servesc la "europenizarea" tarii, relateaza EurActiv.com.

"Vom astepta si vom vedea ce urmeaza, vom purta discutii constructive, dar ramanem fideli pozitiei noastre de a dezvolta un parteneriat special cu Turcia", a spus ministrul.

Presedintele Turciiei a solicitat, luni, in timpul unei vizite in Austria, o discutie deschisa cu privire la negocierile purtate in ultmii ani, a criticat restrictiile privind vizele UE si a indemnat turcii stabiliti in Austria - jumatate dintre ei cetateni austrieci - sa stapaneasca la perfectie atat limba germana, cat si cea turca.

Gül a sugerat ca relatiile bilaterale de afaceri, aflate in plina expansiune, ar putea avea de suferit, daca Turcia nu va primi sprijinul de care are nevoie din partea Austriei.

"Ar trebui sa ne intrebam daca firmele austriece de pe piata turca vor putea, in continuare, sa obtina acelasi profit, in cazul in care Austria nu coopereaza cu Turcia", a spus presedintele turc.

Liderii turci sunt din ce in ce mai frustrati in privinta staganarii progreselor tarii, desi negocierile de aderare au inceput in urma cu sase ani. Turcia, o putere economica in crestere, sustine insa ca aderarea  la UE reprezinta prioritatea politicii sale externe.

De la inceperea discutiilor de aderare din octombrie 2005, 13 din cele 35 de capitole de negociere au fost deschise si numai unul a fost inchis.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy se opune cu inversunare aderarii Turciei la UE si spune ca decizia predecesorului sau Jacques Chirac, privind acordul de finantare pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ankara, a fost o greseala majora.

Totodata, cancelarul german Angela Merkel a criticat nivelul scazut de integrare a muncitorilor imigranti in tara ei, majoritatea de origine turca, spunand ca tentativa Germaniei de a crea o societate multiculturala "a dat gres".

Catalina Ciociltan