Cum a ajuns Grecia in faliment, varianta artistica. "Debtocracy", documentarul difuzat pe Internet despre efectele crizei economice si istoria datoriei grecesti, provoaca o larga dezbatere publica, insumand peste un milion de vizualizari inca din primele zile de difuzare, scrie Romania libera. O emisiune de obligatiuni de un miliard de euro a Ungariei a fost suprasubscrisa de peste patru ori. Ungaria a lansat, miercuri, o emisiune de obligatiuni pe sapte ani in valoare de un miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar. Comisar UE: Romania si Bulgaria au o problema de incredere, scrie EVZ.

Peste 40 de proceduri de infringement pornite in 4 ani impotriva Romaniei. Vezi in ce domenii trebuie adaptata legislatia. Romania a castigat in luna aprilie primul proces de infringement intentat de Comisia Europeana, dar mai are de facut fata altor 45 de proceduri pornite impotriva sa. Anul acesta Comisia a trimis autoritatilor romane noi atentionari privind incalcari ale dreptului comunitar si numai in cursul acestei luni CE a transmis tarii noastre inca doua avize privind incalcarea normelor europene, unul are in vedere preturile reglementate in domeniul energiei, iar cel de-al doilea poluarea aerului din mai multe orase, scrie Capital.

Cum a ajuns Grecia in faliment, varianta artistica. "Debtocracy", documentarul difuzat pe Internet despre efectele crizei economice si istoria datoriei grecesti, provoaca o larga dezbatere publica, insumand peste un milion de vizualizari inca din primele zile de difuzare. Protagonistii documentarului "Debtocracy" sunt 200 de oameni, figuri publice semnatare a unei cereri pentru infiintarea unei comisii internationale de audit, care sa aiba drept scop clarificarea motivelor acumularii unei datorii suverane si condamnarea celor responsabili. Potrivit site-ului presseurop.eu, dupa prezentarea rezultatelor auditului Grecia are dreptul de a refuza rambursarea datoriei sale "nejustificate", considerata a fi constituita prin acte de coruptie impotriva intereselor societatii, relateaza Romania libera.

Oficial de la Transporturi: In Romania autostrazile se construiesc la fel de repede ca in orice stat UE. Cum sta Romania la acest capitol in comparatie cu Spania sau Franta. Nu avem decalaje semnificative fata de restul Europei in ceea ce priveste timpul de constructie al unei autostrazi, sustin oficialii Ministerului Transporturilor. "In Romania, dureaza 10-15 ani de cand cineva vine cu ideea sa construiasca o autostrada si pana la darea ei in exploatare", a declarat Catalin Costache, director in cadrul directiei de programe AM POST, cu ocazia unei conferinte de presa. El a precizat ca media europeana este apropiata de acest nivel. Datele biroului european de statistica, Eurostat, contrazic insa aceste afirmatii, scrie Gandul.

Portugalia primeste clementa UE: Austeritate cu fata umana. Conditiile care vin la pachet cu imprumutul de 78 miliarde euro acordat Portugaliei nu presupun reduceri suplimentare de cheltuieli, fiind chiar mai laxe decat propunerile incluse in planul de austeritate al guvernului respins in urma cu o luna de Parlamentul de la Lisabona. Pietele financiare au revenit la sentimente mai bune fata de tarile cu deficite mari din zona euro imediat dupa ce Portugaliei i-a fost aprobat planul de salvare in valoare de 78 de miliarde euro, potrivit Romania libera.

O emisiune de obligatiuni de un miliard de euro a Ungariei a fost suprasubscrisa de peste patru ori. Ungaria a lansat, miercuri, o emisiune de obligatiuni pe sapte ani in valoare de un miliarde de euro, aceasta fiind suprasubscrisa de catre investitori de peste patru ori. Obligatiunile au fost cotate la 2,7 puncte procentuale peste rata mid-swap, potrivit IFR Markets, un serviciu Reuters de stiri si analiza a pietei financiare. Autoritatea pentru administrarea datoriei Ungariei a anuntat, miercuri, ca a mandatat Deutsche Bank, ING si UniCredit pentru a intermedia emisiunea, informeaza Ziarul Financiar.

Comisar UE: Romania si Bulgaria au o problema de incredere. In ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen, Romania si Bulgaria, asimilate acum, alaturi de Grecia si Italia, ideii de "tari de risc pentru fluxurile migratorii", au o problema, din cauza ca inspira neincredere, a declarat azi, la Paris, Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne.Aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen se complica, in contextul in care statele membre sunt angajate intr-o reforma a acestui spatiu, titreaza EVZ.

Retailul romanesc a inregistrat in martie a cincea scadere ca marime din UE. Romania a inregistrat in luna martie cea de-a cincea scadere din UE a volumului comertului retail fata de aceeasi perioada a anului trecut, de 5%, de cinci ori mai abrupta decat cifra inregistrata la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat. Volumul comertului retail a scazut in UE in martie cu 1%, iar in zona euro s-a redus cu 1,7%. Declinul comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut a fost determinat de scaderi pe aproape toate segmentele, cu exceptia produselor nealimentare, precizeaza Ziarul Financiar.

Cincizeci de romani implicati in cea mai mare retea de hoti de cupru din Catalunia au fost arestati. Cincizeci de barbati de nationalitate romana au fost capturati de politia din Barcelona in urma unei operatiuni spectaculoase in care a fost implicat si un elicopter, ei fiind suspectati ca ar face parte din cea mai mare retea de hoti de cupru cu care Catalunia a avut de-a face, relateaza El Pais. In prezenta unui elicopter care a survolat zona pentru a vedea eventuali suspecti care incearca sa scape, 180 de politisti au perchezitionat noua locuinte aflate in trei cladiri din cartierul Sant Marti, toate arestarile fiind facute marti dimineata, intre 6.00 si 10.30 ora locala, potrivit Gandul.

Sinteza realizata de Cristina Bobe