Recentul raport al Europol, care descrie Bulgaria drept o cale de acces pentru droguri spre Europa va intarzia intrarea tarii in zona Schengen, sustine deputatul european bulgar Kristian Vigenin."Acest raport critic deschide noi probleme, care vor intarzia aderarea tarii noastre la Tratatul Schengen", a declarat Vigenin, potrivit presei locale. Dupa doi ani de analizat peste 70.000 de pagini de informatii primite de la autoritatile din cele doua tari, Europol, Oficiul de Politie al UE a dat publicitatii un raport care sustine ca sud-estul Europei a devenit principala cale spre UE pentru traficul cu droguri, arme si persoane, iar acest lucru ar putea avea repercursiuni asupra procesului de aderare la Schengen al Romaniei si Bulgariei.

Duminica, Vigenin s-a reunit neoficial cu sustinatori ai Partidului Socialist Bulgar in Plovdiv, unde au discutat concluziile analizei anuale Europol, publicata la inceputul saptamanii trecute, relateaza Novinite.

Potrivit europarlamentarului socialist, situatia descrisa in raport pune sub semnul intrebarii nu numai activitatile din cadrul Ministerului de Interne, dar si a intregului cabinet de centru-dreapta GERB, care a stabilit ca prioritate-cheie lupta impotriva crimei organizate.

Evaluarea lui Vigenin face parte dintr-un lung sir de critici dure venite din partea socialistilor impotriva guvernului lui Boiko Borisov, in urma raportului Europol.

Sud-Estul Europei ar putea deveni principala poarta a contrabandei cu droguri, arme si persoane in UE, iar acest lucru ar putea avea repercursiuni asupra procesului de aderare la Schengen al Romaniei si Bulgariei, scrie Euobserver. Constatarea semnalata intr-un raport al Europol, Oficiul de Politie al UE, dat publicitatii miercuri, se bazeaza pe aproximativ 70.000 de pagini de informatii primite de la autoritatile din cele doua tari, in ultimii doi ani.

Directorul Europol Rob Wainwright a declarat pentru Euobserver  ca va transmite studiul ministrilor de interne ai UE, in iunie, urmand ca ei sa decida necesitatea unor ajustari a prioritatilor UE. El a precizat ca "posibila aderare la Schengen a Bulgariei si Romaniei si eliminarea vizelor pentru Moldova si Ucraina ar putea fi vazute drept oportunitati pentru grupurile de crima organizata. "Nu ar trebui sa supraestimam capacitatea  regimului de frontiera actual. Ei au gasit deja mai multe moduri de a opera in UE", a adaugat Wainwight.

"Partea de sud-est a Europei a cunoscut cea mai mare expansiune din ultimii ani, ca urmare a traficului sporit via Marea Neagra, proliferarii proliferarii multor rute balcanice pentru marfuri ilegale spre si din UE si al semnificativei cresteri a imigratiei ilegale prin Grecia. Aceste evolutii din regiune au contribuit la formarea unei axe balcanice pentru traficul spre UE" se arata in studiul Europol.

"Gruparile vorbitoare de albaneze, cele turciesti si din fosta Uniune Sovietica ar putea exploata interesele in posibila aderare a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen si recentele si posibilele viitoare masuri de eliminare a vizelor de
intrare in UE pentru statele din Balcanii de Vest, Ucraina si Republica Moldova", arata raportul.

Catalina Ciociltan