Premierul Emil Boc are cel mai mic salariu dintre toti prim-ministrii din Uniunea Europeana, scrie Econtext.ro. Emil Boc are un salariu lunar de 1.500 de euro, ceea ce ce pare un mizilic in comparatie cu, de exemplu, salariul premierului francez, care se ridica la 20.000 de euro pe luna. vezi infografic cu salariul

Silvio Berlusconi, cel mai bogat premier european

Econtext va prezinta in exclusivitate cat castiga prim-ministrii din Uniunea Europeana, cat reprezinta salariul lor net. Datele au fost furnizate, in mare parte, de institutiile guvernamentale din statele respective, potrivit Econtext.ro.

Cel mai bogat premier din comunitatea europeana este Silvio Berlusconi. Premierul Italiei a obtinut anul trecut venituri de 40 de milioane de euro, dar nu din salarii, el fiind proprietarul unui imperiu media, dar si a altor afaceri. Un caz aproximativ asemanator este cel al premierului Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, care ocupa mai multe functii, el fiind si presedintele Eurogroup, grupul statelor din zona euro.

Chiar si seful Cabinetului de la Sofia castiga mai mult: premierul bulgar este platit cu 1.650 de euro pe luna. Bineinteles, fata de nivelul economiei romanesti, salariul lui Emil Boc este destul de bun. Dar in raport cu salariile omologilor europeni, retributia lunara a premierului Romaniei este apropiata de ajutorul de somaj din Luxemburg. Integral in Econtext.ro

Potrivit datelor anuntate de INS pentru luna februarie 2011, salariul mediu brut in Romania a fost de 1944 lei, cu 1,0% mai mic decat luna precedenta, iar salariul mediu net a fost de 1414 lei, in scadere fata de luna anterioara cu 10 lei. Cum sta Romania la PIB-ul pe cap de locuitor in functie raportat la puterea de cumparare? Mai bine decat Serbia, mai slab decat Ungaria si Bulgaria si mult sub Franta sau Germania.

Cele mai mari cresteri ale salariului net au fost in banci, asigurari si fonduri de pensii- 30,4%, mai arata INS. Evident ca atunci cand salariul net scade iar preturile cresc, ponderea cheltuielilor alocate creste la randul ei, scazand indicatorii care tin de calitatea vietii. Fata de tarile din jur, Romania continua sa aiba printre cele mai mici salarii brute.

InfoGrafic PIB-ul pe cap de locuitor raportat la puterea de cumparare. Romania, sub Ungaria si Bulgaria



de I.B.