Comisarul european pentru Piata Interna si Servicii Michel Barnier a tinut un discurs cu ocazia Zilei Europei, in care a vorbit despre necesitatea unei simplificari de functionare a Uniunii Europene. Oficialul francez a insistat asupra faptului ca Uniunea Europeana trebuie sa devina o "federatie de state natiuni", care sa aiba o conducere clara si unificata. De asemenea, Uniunea Europeana ar trebui sa aiba un singur presedinte, sustine comisarul.

"Intr-o zi, viitorul presedinte al Uniunii Europene, oricine ar fi el, ar trebui sa prezideze atat Consiliul European, cat si Comisia Europeana", a declarat Barnier, citat de EurActiv.com

Surse apropiate comisarului au precizat ca ideea lui nu are nimic de-a face cu munca sau competenta celor doua persoane care ocupa in prezent aceste pozitii, respectiv Herman Van Rompuy si José Manuel Barroso. Acestea au adaugat ca o astfel de fuziune de roluri ar facilita comunicarea intre conducerea UE si publicul larg  si ar creste legitimitatea democratica a Uniunii.

Piotr Maciej Kaczyñski, cercetator la Centrul pentru Studii Politice Europene, a sugerat ca o astfel de fuziune ar imbunatati in mod semnificativ vizibilitatea Uniunii Europene prin reducerea multiplicitatii actuale a presedintilor din UE.

"Executivul european ar fi consolidat si ar fi probabil mai eficient.", a spus Kaczyñski.

Ideea de a avea un singur presedinte al UE nu este noua. Aceasta a mai fost mentionata in timpul Conventiei privind Viitorul Europei in 2002. Sugestia lui Barnier se aseamana cu propunerea inaintata de eurodeputatul britanic Andrew Duff, care sustinea intocmirea unei liste pan-europene de partid, care ar trebui sa fie condusa de catre comisari.

O distinctie cheie, cu toate acestea, este faptul ca propunerea lui Barnier nu ar necesita reforma tratatelor UE. El a spus in discursul sau ca "redactorii Tratatului de la Lisabona au fost atenti sa nu excluda un astfel de pas important si simbolic".

Cercetatorul Kaczyñski a sugerat ca fuziunea celor doua posturi ar putea fi posibila in 2014. Peste trei ani, noul presedinte al Comisiei ar putea fi ales din grupul politic castigator la alegerile pentru Parlamentul European, iar mandatul presedintelui Consiliului ar putea fi reinnoit. "De ce nu? Astfel, se poate alege un singur presedinte pentru doua posturi.Nu exista restrictii in Tratat", a spus Kaczyñski.

Propunerea lui Barnier este similara, de asemenea, ideii presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek de a avea comisari europeni in frutea listelor electorale nationale si incercarilor socialistilor europeni - al doilea cel mai mare grup din Parlament - de a alege un candidat castigator din listele pan-europene pentru presedintia Comisiei la alegerile din 2014.

Discursul lui Barnier a sugerat, de asemenea, mai multe reforme pe termen lung care ar necesita o modificare a tratatelor.

El a spus ca legitimitatea democratica a UE si conectarea la opinia publica nationala ar putea fi imbunatatite. Barnier a adauga ca Europa trebuie sa devina "Federatia statelor-natiune", o expresie care ar putea scoate in evidenta tensiunea in impartirea competentelor intre UE si statele sale membre.

In prezent, exista trei presedinti care reprezinta Uniunea Europeana:

  • Comisia Europeana- José Manuel Barroso
  • Consiliul European al sefilor de stat si de guvern- Herman Van Rompuy
  • Presedintia rotativa care se schimba la fiecare sase luni- in prezent, detinuta de Ungaria

Acestea au fost stabilite prin Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare in decembrie 2009.

Catalina Ciociltan