In urma unui acord politic cu extrema dreapta, Guvernul danez a hotarat ieri reintroducerea controalelor la frontiera in porturi si aeroporturi si de-a lungul frontierei sale terestre cu Germania si la podul Öresund ce face legatura cu Suedia. Comisia Europeana a solicitat informatii suplimentare si a spus ca nu va accepta nicio abatere de la Tratatul Schengen. Ministrii de Interne din UE se afla in sedinta astazi (12 mai) la Bruxelles pentru o reuniune extraordinara unde se discuta despre planurile Comisiei de a reintroduce controalele la frontiera, in "circumstante exceptionale".

Guvernul danez a cedat insistentelor Partidului Popular danez, un partid populist anti-imigratie care a refuzat pana acum sa aprobe noul plan economic al Guernului pentru 2020.

"Aceste noi controale la toate frontierele din Danemarca vor fi in acord cu tartatul Schengen ", a declarat ministrul de Finante, Hjort Frederiksen, potrivit EurActiv.com/fr.

Tratatul Schengen a eliminat controalele la frontiera in 25 de tari din Europa. Danemarca a semnat Acordul Schengen, dar a pastrat libertatea de a nu aplica anumite masuri.

Acordul politic va conduce la investitii in infrastructura la punctele de trecere a frontierei, la recrutarea de ofiteri vamali suplimentari, de crestere a supravegherii video a autoturismelor care depasesc granitele si o asistenta rapida a politiei daneze in vami.

Comisia critica

Executivul de la Bruxelles, care pune in aplicare tratatul Schengen, a declarat ca va cere informatii suplimentare autoritatilor daneze pentru a evalua sfera de aplicare a acestor controale.

"Ar trebui sa fie clar ca, Comisia nu poate accepta incercarile de renuntare la principii ale Tratatului UE care se refera la libera circulatie a bunurilor si a persoanelor in interiorul granitelor", a spus purtatorul de cuvant Pia Ahhrenkilde.

Ministrii de Interne din UE se afla in sedinta astazi (12 mai) la Bruxelles pentru o reuniune extraordinara unde se discuta despre planurile Comisiei de a reintroduce controalele la frontiera, in "circumstante exceptionale", atunci cand un stat membru nu-si mai poate protejeza corespunzator frontierele proprii.

Comisia Europeana a subliniat ca aceste controale la frontiera ar trebui sa fie temporare, "specifice si clar definite criteriilor" UE.

Aceste propuneri sunt un raspuns la presiunea tot mai puternica exercitata de Franta si Italia care au acuzat ca nu mai pot face fata valurilor de imigranti din Africa de Nord fug care fug din calea violentei in lumea araba.

de Ionut Baias