Asa cum Romania are o ambasada in Belgia, care raspunde de relatiile bilaterale intre Belgia si Romania, dar si o Reprezentanta Permanenta pe langa Uniunea Europeana, asa si Microsoft, sa zicem, are un birou care se ocupa de "piata de desfacere a produselor sale" in Belgia, dar si de un birou care se ocupa de dinamica legislativa europeana.

Aproximativ 400 de multinationale, pe care le intalnim in marea lor majoritate si in Romania, au un sediu permanant si la Bruxelles. Nu este insa ceva similar cu sediile din alte capitale europene, ci este de fapt o “ambasada” a corporatiei respective pe langa institutiile europene.

Asa cum Romania are o ambasada in Belgia, care raspunde de relatiile bilaterale intre Belgia si Romania, dar si o Reprezentanta Permanenta pe langa Uniunea Europeana, asa si Microsoft, sa zicem, are un birou care se ocupa de “piata de desfacere a produselor sale” in Belgia, dar si de un birou care se ocupa de dinamica legislativa europeana.

Munca celor care populeaza aceste birouri este axata pe monitorizari, informari ale sediului central sau european despre tendintele legislative, strategii de lobby si campanii de comunicare, toate pe “nivelul comunitar”.

Pe langa aceste reprezentari corporatiste, in Bruxelles intalnim aproximativ 3.000 de entitati juridice ale grupurilor de interese. La nivel comunitar, rolul lor este bine definit si recunoscut. Reglementarile europene actuale cer deocamdata grupurilor de interese sa isi declare obiectivele in Registru voluntar, urmarindu-se totusi trecerea la un Registru obligatoriu. In Romania inca au loc discutii si dezbateri. In opinia unora, cel mai indicat ar fi sa se adopte o lege oarecare a lobby-ului, “cea mai proasta lege”, care ar putea fi ulterior testata si imbunatatita.

Consultantii sunt si ei masiv reprezentati in Bruxelles. Cateva sute de companii isi prezinta serviciile celor interesati, oferta fiind diferita ca pret sau calitate de la o marca la alta. Sunt greu de clasificat firmele de consultanta. Acestea se grupeaza in circa 4 categorii mari, fiind specializate pe: relatiile cu presa (PR), lobby-ul legislativ (PA), managementul proiectelor europene si respectiv managementul asociativ. Unele firme din Bruxelles se pot incadra in fiecare din cele 4 categorii, altele doar in una sau doua.

Integral in Forbes Romania