Amnesty International a publicat vineri, raportul anual pe 2010 privind situatia drepturilor omului in lume. Trei pagini sunt consacrate Romaniei, toate pe o singura tema: problema romilor. "Victime ale stereotipurilor rasiste, romii au fost in continuare in 2010 tinta unor discriminari in materie de acces la invatamant, locuinte sau locuri de munca", se arata in deschiderea capitolului despre Romania.

"Mai multi inalti oficiali guvernamentali au facut din nou comentarii rasiste si discriminatorii", arata raportul Amnesty International. Theodor Baconschi este citat in raport: "ministru roman de Externe, care a facut legatura intre criminalitate si comunitatea roma", dar si interventia din Slovenia a presedintelui roman, ocazie cu care "Traian Basescu nu a ezitat sa-i califice pe romi drept delincventi, oameni greu de integrat si nedoritori sa munceasca".

Amnesty scrie despre cazuri precise de discriminare intalnite la Miercurea Ciuc, in cartierul Craica din Baia Mare si pe strada Coastei din Cluj. Thamar Bourand este responsabila pentru regiunea Europa la Amnesty International: "Suntem foarte activi in privinta chestiunii rromilor din Romania. In mod particular, ne ocupam de o tabara din Miercurea Ciuc, unde situatia este deplorabila.

Chestiunea romilor este insa una europeana, nu numai in Europa de est exista aceasta problema. Suntem deci convinsi ca exista grave incalcari ale drepturilor omului, ale rromilor in particular, in toate aceste tari, printre care, fireste, se afla si Romania. In domeniul libertatilor in general Romania a facut progrese, avem contacte in aceasta tara, cu populatia, dar si cu autoritatile. In alte tari, aceste facilitati nu exista, deci Romania nu este deloc un caz disperat, e o tara cu care dimpotriva, putem colabora".

Un alt subiect care a atras atentia Amnesty International a fost totusi polemica legata de combaterea terorismului: "In ciuda unor noi elemente care tind sa demonstreze ca Romania a participat la programul de "restituiri" si detentii secrete pus pe picioare de CIA, Guvernul de la Bucuresti continua sa nege orice implicare in aceasta afacere".

Raportul Amnesty International remarca situatia din Slovacia, unde discriminarile persista (in particular se evoca sterilizarea fortata a unor femei din aceasta etnie).

Magda Barascu