Conform celui mai recent sondaj Eurobarometru, 53 % dintre tinerii din Europa sunt dispusi sau dornici sa lucreze intr-o alta tara europeana, dar lipsa banilor ii descurajeaza pe multi dintre ei sa faca un prim pas in acest sens prin efectuarea unei parti a educatiei lor in strainatate. Sondajul scoate in evidenta un decalaj enorm intre dorinta larg raspandita a tinerilor de a lucra in strainatate si mobilitatea reala a fortei de munca: mai putin de 3 % din populatia activa a Europei traieste in prezent in afara tarii de origine.

Studiile arata ca studentii care isi desfasoara o parte a studiilor sau formarii profesionale in afara tarii lor de origine isi imbunatatesc capacitatea de insertie profesionala si au mai multe sanse sa lucreze in strainatate mai tarziu. Angajatorii pun mare pret pe competentele pe care le acumuleaza acestia, precum capacitatea de a vorbi o limba straina, adaptabilitatea si competentele interpersonale.

Sondajul arata ca numai unul din sapte (14 %) tineri europeni au beneficiat de educatie si formare profesionala in strainatate. Lipsa banilor reprezinta un obstacol pentru multi dintre ei. Dintre cei care au spus ca ar fi dorit sa mearga in strainatate, 33 % au afirmat ca nu si-au putut permite; aproape doua treimi (63 %) dintre cei care au fost, au trebuit sa recurga la finantare privata sau economii. „Aceasta constatare subliniaza necesitatea de consolidare a programului nostru de mobilitate, care prezinta un bun raport calitate/pret,” a declarat comisarul Androulla Vassiliou.

Sondajul acopera 27 state membre UE (pentru sectiunea privind participarea tinerilor), precum si Norvegia, Islanda, Croatia si Turcia. Au raspuns la interviuri prin telefon 57 000 de persoane intre 26 ianuarie si 4 februarie 2011.

Saptamana europeana a tineretului 2011

Cea de-a cincea editie a Saptamanii europene a tineretului, 15-21 mai, ofera un forum de discutie privind oportunitatile si problemele cu care se confrunta astazi tinerii. Ea va avea in program evenimente in cele 33 de tari implicate in programul Comisiei „Tineretul in actiune” (27 de state membre UE, Croatia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia si Turcia).

de Ionut Baias