"Soldatii nostri au fost cuprinsi de o teama incredibila de regimentele romanesti la care se uitau mai devreme cu o condescendenta vecina cu multumirea; pentru ca trupele romane, iritate de comportamentul incalificabil al camarazilor rusi i-au pedepsit deseori fara mila", spunea seful Armatei a IV-a ruse stationate in Romania in 1918.

“Soldatii nostri au fost cuprinsi de o teama incredibila de regimentele romanesti la care se uitau mai devreme cu o condescendenta vecina cu multumirea; pentru ca trupele romane, iritate de comportamentul incalificabil al camarazilor rusi i-au pedepsit deseori fara mila. O ura adanca, amestecata cu teama se raspandeste printre trupele rusesti care, pentru prima oara de la revolutie, au intalnit un obstacol in calea propriilor excese”.

Cam asa spunea seful Armatei a IV a ruse stationata in Romania. Erau vremuri tulburi, aliatii rusi stationati in Romania se bolsevizasera peste noapte si faceau parte dintr-un plan care urmarea stergerea Romaniei de pe harta. Reactia armatei romane a fost rapida: din noiembrie 1917 pana in ianuarie 1918 au fost dezarmati si trimisi acasa peste 1.200.000 de soldati bolsevizati. Prezenta militara sovietica la nord de Balcani a fost anulata in doar doua luni. De aici o furie irationala a sovieticilor fata de Romania.

Acest episod face parte din primul capitol al volumului lui Larry Watts Fereste-ma, Doamne, de prieteni! Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania, capitol care trateaza trecutul relatiilor romano-ruse, scrie George Damian pe blogul sau.

Teza volumului lui Larry Watts poate fi rezumata cam asa: dupa disparitia lui Stalin comunistii de la Bucuresti au incercat treptat sa iasa de sub dominatia sovietica si au avut o escaladare a initiativelor independente de politica externa, efectul fiind un adevarat razboi subteran dus de Uniunea Sovietica impotriva Romaniei (mai ales prin interpusi – Ungaria inrolandu-se in prima linie). Multe din dezinformarile defaimatoare la adresa Romaniei isi au originile in aceasta perioada.

Citeste integral si comenteaza pe blogul lui George Damian