New York Times a publicat vineri seara uns et de fotografii dintr-o baza militara de la Misrata abandonata de fortele loiale lui Gaddafi. Pe una din lazile fotografiate se poate citi clar "Rosoboronexport-Moscow". vezi in text despre ce companie este vorba si un scurt istoric al acesteia precum si legatura dintre Rosoboronexport si Libia.

Rosoboronexport este Agentia de Stat si singurul intermediar pentru exporturile si importurile Rusiei de armament si de produse, tehnologii si servicii din domeniul apararii.

Compania a fost infiintata printr-un Decret al Presedintelui Federatiei Ruse si este insarcinata cu punerea in aplicare a politicii de stat in domeniul cooperarii tehnico-militare dintre Rusia si tarile straine.

Statutul oficial al Rosoboronexport ii garanteaza sprijinul Guvernului rus in toate operatiunile de export. Rosoboronexport are dreptul exclusiv de a furniza pe piata internationala intreaga gama de armament rus oficial permis pentru export.

Rosoboronexport este cotat printre principalii operatori de pe piata internationala de arme.

In anul 2000, Eltin a dat un decret prin care aceasta acompanie a devenit singura companie de intermediere de vanzari de armament din si spre Rusia. Afacerile companiei cu SUA sunt interzise.

Cooperarea cu Libia

Inca din 2007 ziarul rus Kommersant scria ca Rosoboronexport pregatea un contract cu Libia pentru a vinde arme in valoare de peste 2.2 miliarde dolari, contract ce urma sa se deruleze pe 15 ani. Libia devenea astfel unul cei mai importanti zece 'clienti' ai Rusiei. Cea mai mare parte a achizitiilor vizau tehnica si sistemele de aparare aeriana.

Pe lista neagra a SUA. Export de arme catre Iran

Administratia SUA a instituit in 2008 noi sanctiuni unilaterale impotriva Rosoboronexport – compania de stat din Rusia specializata in exporturi de armament – pentru cooperarea cu armata Iranului. In replica, exportatorul rus de arme a denuntat “concurenta neloiala” de partea americana.

Nu era pentru prima oara cand Washingtonul exercita presiuni impotriva Rosoboronexport, care a mai fost sanctionat in iulie si decembrie 2006. Atunci, Rosoboronexport nu a fost singura companie ruseasca supusa sanctiunilor, pentru ca si fabricantul de avioane Suhoi a aparut pe lista companiilor care vand Iranului tehnologie care poate sa serveasca la fabricarea armelor de distrugere in masa.

Rusia si-a dublat exportul de arme in ultimii zece ani.

Exportul de armament rusesc a crescut de 2,5 ori, iar Rosoboronexport, singura companie din Federatia Rusa care exporta intreaga gama de produse, servicii si tehnica militara, scos pe piata productie in valoare totala de peste 60 miliarde dolari.

Putin a subliniat, cu ocazia cu implinirii a 10 ani de la infiintarea Rosoboronexport , ca cele mai mari comenzi de armament rusesc vin de la India, China, Indonezia si Vietnam, tarile partenere de pe vremea URSS.

de Ionut Baias