Presa europeana de luni analizeaza posibilele consecinte economice, in special in cazul Greciei, ca urmare a arestarii sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, spunand ca retinerea inseamna si sfarsitul carierei sale politice, prabusirea candidaturii la prezidentiale din Franta si pateaza imaginea tarii sale, trece in revista AFP. Tari precum Grecia sau Portugalia deplang situatia amintind ca Strauss a fost mereu aproape de tarile cu economii mai slabe.
Vezi ce zice presa din: Grecia, Germania, Spania, Italia, Olanda, Portugalia, Romania, Marea Britanie, Rusia si Franta UPDATE: Dominique Strauss-Kahn ramane in arest. Justitia americana respinge eliberarea pe cautiune. DSK risca o pedeapsa maxima de 74 de ani si trei luni de inchisoare

Grecia
Presa greaca considera ca retinerea sefului FMI va complica eforturile guvernului de a obtine un sprijin suplimentar de la partenerii sai europeni, iar dificultati financiare vor fi in detrimentul influentei europeane in cadrul FMI.

"Atena in primejdie,"  scrie Kathimerini (lineral), mentionand ca seful FMI a fost "in prim-planul discutiilor recente cu privire la un nou imprumut posibil UE-FMI in Grecia." "Arestarea sa pare sa submineze aceste negocieri."

"O servitoare aduce haosul intre Europa si America," spun socialistii greci vazand in scandalul "o lovitura pentru eforturile Greciei."

Germania
Ziarul german Handelsblatt Economic si Financial Times Deutschland subliniaza ca acest caz vine intr-un moment foarte prost in timp ce discutiile privind datoria Greciei sunt in plina desfasurare.

Handelsblatt considera ca grecii pierd un aliat, deoarece Dominique Strauss-Kah a fost mai pregatit sa pledeze cazul lor, iar Berliner Zeitung a scris ca in cazul in care faptele se dovedesc a fi corecte, este sfarsitul carierei sale ca sef al FMI, dar si pentru candidatura sa la prezidentialele franceze.

Spania
Ziarul spaniol El Mundo spune ca acest scandal "zguduie FMI in situatii de criza", iar El Pais scrie ca "nici socialistii francezi, nici FMI nu pot acoperi acuzatia de abuz sexual."

Italia
Corriere della Sera subliniaza ca arestarea unui lider de avenrgura cu responsabilitatii globale pateaza imaginea Frantei.

"Nici Franta si nici din stanga franceza nu aveau nevoie sa se confrunte cu o asa situatie jenanta."

La Repubblica, ziar de stanga, sub titlul: "In cazul in care criza economica isi pierde directorul sau" vorbeste de un "vid imens la varful FMI, intr-un moment crucial pentru salvarea Greciei si a stabilitatii zonei euro ".

Olanda
Si ziarul crestin Trouw scrie ca  Strauss "va trebui sa renunte la ambitia sa de a deveni presedinte al Republicii Franceze."

Portugalia
In Portugalia, Publico crede "ca in calitate de sef al FMI, Strauss a devenit un aliat vital in Europa si a fost un lider  in sprijinul pentru tarile cu economii mai slabe, cum ar fi Portugalia si Grecia ".

Romania
In Romania, care tocmai a iesit dintr-un program de asistenta pentru doi ani, sub egida FMI si UE considera, de asemenea, ca acesta este incheierea "carierei politice a sefului FMI."

"America nu prea il are la inima pe DSK, trebuia spus asta. De multe ori, seful FMI s-a pronuntat pentru inlocuirea dolarului ca moneda de rezerva. Iar asta nu il va face mai drag judecatorilor", scrie HotNews.ro.

Filmul pare SF curat. Ditamai seful FMI, ala care decide care stat e salvat si care lasat in faliment, o ia pe menajera care intra sa ii faca curat, incuie usa, incearca sa o violeze, dupa care fuge la aeroport, lasandu-si pe noptiera telefonul mobil si alte obiecte personale prin camera. Bine ca nu a lasat si o declaratie semnata care sa confirme acuzatiile ulterioare, citim pe blogul Hymerion.ro.

"Arestarea efului FMI, falimentul Greciei", titreaza ziarul Capital care scrie ca grecii au toate motivele sa se ingrijoreze pentru ca dupa toate probabilitațile, Dominique Strauss-Kahn pregatea un nou plan de salvare pentru Grecia. Arestarea acestuia ar putea duce la amanarea sau chiar anularea unui nou acord cu FMI, ceea ce ar putea conduce la o restructutare a datoriei greceti.

Marea Britanie

The Times (centru dreapta) a scris ca "plecarea asteptata a lui Dl. Strauss-Kahn reinvie un cosmar socialist: eliminarea lor din primul tur de scrutin (presedinte) si o lupta in runda a doua intre profund nepopularul domnul Sarkozy si liderul de extrema dreapta care seamana discordie. "

The Guardian noteaza ca "discutiile asupra datoriei sunt in crizaacum", iar The Independent vorbeste despre anularea  posibilitatii de a deveni presedinte al Frantei.

Rusia

Acelasi ton si in Rusia, unde, ziarul oficial rus Rossiiskaia Gazeta scrie ca "o fata din New York poate priva Franta de un candidat la presedintie."

Franta

Pentru presa franceza, care oscileaza intre neincredere si consternarea, Liberation (stanga) a scris ca Strauss "stia ca el a fost cel mai aprig dusman ala sau. Strauss pleaca, iar totul s-a ruinat acum cand era mai mult decat oricand necesara prezenta sa". Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, recunoscuse, la sfarsitul lunii aprilie, in fata ziaristilor de la cotidianul Liberation, ca relatia sa cu femeile este unul dintre punctele slabe ale candidaturii la prezidentialele din 2012, noteaza AFP.

Pentru Le Figaro (conservator), este clar ca seful FMI nu va mai fi urmatorul presedinte al Republicii Franceze", iar Ocean Press (regional) scrie ca beneficiarul principal al eliminarii probaile a lui Strauss va fi Nicolas Sarkozy ".

de Ionut Baias