Reprezentanta Comisiei Europene si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania anunta deschiderea concursului Reporter European - editia anului 2011. La concurs sunt invitati sa participe jurnalistii din presa locala si centrala, reprezentand toate canalele de presa (scrisa, audio, video, online), cat si bloggerii din Romania. Acestia pot trimite materiale publicate sau difuzate in perioada 1 ianuarie - 20 noiembrie 2011 pana pe 30 noiembrie 2011, data postei.

Scopul concursului

Prin intermediul acestui concurs, jurnalistii sunt incurajati sa contribuie la o mai larga dezbatere si analiza a temelor legate de integrarea europeana a Romaniei. Pentru a oferi o plaja mai mare de alegere jurnalistilor dornici sa se implice anul acesta in program, in editia din 2011 a concursului „Reporter European” au fost alese doua teme, si anume:

I. Voluntariatul

2011 reprezinta Anul European al Voluntariatului. Sunt acceptate in concurs materiale care au ca tema voluntariatul, indiferent de forma sub care acesta este realizat in proiectele implementate in Romania. In functie de amploarea lucrarilor dezvoltate de-a lungul anului, acestea pot fi inscrise in cadrul urmatoarelor trei sectiuni:

1. Campanii de presa ce sustin initiative legate de voluntariat; vor fi considerate campanii de presa acele demersuri in care exista minim trei materiale ce trateaza un anumit subiect, iar impactul acestora este unul relevant si masurabil (initiativa prezentata in materialele de presa a reflectat implicarea unor voluntari in diverse actiuni si / sau a stimulat participarea in evenimente sau campanii de voluntariat);
2. Materiale independente, categorie in care intra orice material care face referire la activitati de voluntariat, iar impactul acestora este unul relevant si masurabil (actiunea prezentata in materialul de presa a reflectat implicarea unor voluntari in diverse actiuni si / sau a stimulat participarea in evenimente sau campanii de voluntariat); subiectul abordat reprezinta, in acest caz, tema unui singur material jurnalistic;
3. Blogoreporter european, sectiune dedicata bloggerilor din Romania care vor publica pe paginile lor de internet materiale despre voluntariat / actiuni care au avut un impact relevant si masurabil (initiativa prezentata in material a reflectat implicarea unor voluntari in diverse actiuni si / sau a stimulat participarea in evenimente sau campanii de voluntariat).

II. Reforma politicii agricole comune

Si in acest caz, sectiunile in cadrul carora pot fi inscrise materiale in concurs sunt:

1. Campanii de presa - vor fi considerate campanii de presa acele demersuri in care un subiect relevant pentru tema propusa este dezbatut in minim trei materiale de presa;
2. Materiale independente, categorie in care intra orice material care face referire la reforma politicii agricole comune;
3. Blogoreporter european, sectiune dedicata bloggerilor din Romania care vor publica pe paginile lor de internet materiale cu privire la tema propusa.

Indiferent de tema aleasa, genurile jurnalistice vizate sunt:

- interviu, talk-show, dezbatere
- analiza, comentariu, editorial
- reportaj, ancheta, dosar

Cui se adreseaza programul „Reporter European”

La concurs sunt invitati sa participe atat jurnalistii din presa locala si centrala, reprezentand toate canalele de presa (scrisa, audio, video, online), cat si bloggerii din Romania. Acestia se pot inscrie in competitie cu materiale publicate sau difuzate in perioada 1 ianuarie – 20 noiembrie 2011.

Criteriile de selectie

Criteriile de selectie care vor sta la baza jurizarii sunt: acuratetea informatiei, originalitatea perspectivei din care e tratat subiectul, capacitatea temei alese de a genera dezbatere publica si impactul generat in urma publicarii sau difuzarii materialelor respective. In ceea ce priveste prima tema, vor fi avute in vedere modul in care opinia publica este expusa la ideea de voluntariat, precum si modul in care subiectele abordate favorizeaza producerea unor reactii pozitive in randul publicului.

Jurizare

Juriul va fi format din specialisti mass-media si reprezentanti ai institutiilor europene din Romania (unul din partea Biroului de Informare al Parlamentului European si unul din partea Reprezentantei Comisiei Europene). Juriul va avea in vedere selectarea, in masura in care este posibil, a unui castigator pentru fiecare sectiune in parte, corespunzatoare celor doua teme. Sesiunea de jurizare va avea loc in luna decembrie si va fi urmata de anuntarea castigatorilor printr-un comunicat de presa oficial si de premierea acestora.

Premii

Castigatorii selectati vor fi premiati cu echipamente informatice utile in activitatea lor profesionala. De asemenea, castigatorilor li se va oferi oportunitatea sa efectueze o vizita la Bruxelles sau Strasbourg pentru intalniri / interviuri cu membri ai Parlamentului European si cu oficiali ai Comisiei Europene. Costurile vizitei (avion - clasa economic si diurna pentru acoperirea costului cazarii) vor fi decontate de catre organizatori dupa realizarea vizitei.

Premiu special

Pe langa premiile oferite pentru cele trei sectiuni corespunzatoare fiecarei teme in parte, categorii in cadrul carora vor fi luate in considerare proiectele tuturor participantilor inscrisi in concurs indiferent de varsta, un premiu special va fi acordat unui tanar jurnalist. Vor fi astfel vizati jurnalistii cu varste de pana in 25 de ani, castigatorul urmand sa fie ales dintre participantii inscrisi la oricare dintre teme/sectiuni care se incadreaza in limita de varsta.

Jurnalistii premiati in editiile anterioare ale programului „Reporter European” nu se mai pot inscrie in concurs.

Inscriere si termene limita

Pentru inscriere sunt necesare:

  • - presa scrisa: materialul propus si publicatia in care acesta a aparut;
  • - radio: inregistrarea in format electronic sau transcriptul materialului si al emisiunii in care a fost difuzat;
  • - televiziune: inregistrarea in format electronic sau transcriptul materialului si al emisiunii in care a fost difuzat;
  • - presa electronica: materialul propus si denumirea site-ului unde a aparut.

 Candidatii trebuie sa transmita, alaturi de materialul pe care doresc sa il inscrie in concurs, si o scurta evaluare (max. 500 de cuvinte) a impactului generat in urma publicarii/difuzarii.

Candidatii sunt rugati sa trimita materialele in forma tiparita + anexe, prin posta sau curier, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, str. Vasile Lascar 31, 020492 Bucuresti, in plic cu mentiunea: "Pentru concursul REPORTER EUROPEAN" sau in format electronic, tot cu mentiunea "Pentru concursul REPORTER EUROPEAN", pe adresa comm-rep-ro@ec.europa.eu . Candidatii sunt rugati sa includa in dosarul de candidatura datele de contact personale: nume si prenume, adresa postala, telefon, e-mail si data nasterii. Termenul limita pentru transmiterea materialelor este 30 noiembrie 2011, data postei.

Sprijin oferit

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania va oferi sprijin jurnalistilor interesati sa abordeze subiecte legate de voluntariat pe tot parcursul anului 2011, prin:

  • - punerea la dispozitia reprezentantilor media a unui set de instrumente de lucru (alerte saptamanale cu cele mai recente subiecte existente pe pagina de internet a Comisiei Europene, acces la echipamentul de video-conferinte existent in cadrul RCE pentru a realiza interviuri cu personalitati de la Bruxelles etc.);
  • - facilitarea accesului la persoane si ONG-uri implicate in activitati de voluntariat;
  • - furnizarea informatiilor legate de proiectele desfasurate de RCE in cadrul activitatilor dedicate Anului European al Voluntariatului.

M.B.