Dominatia dolarului in sistemul monetar international va lua sfarsit pana in 2025, pentru a lasa locul unui sistem tripolar, format din moneda americana, euro si yuanul chinezesc, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale (BM) referitor la "noua economie mondiala". Dezvoltarea unui sistem monetar multipolar este una dintre prioritatile presedintiei franceze a G20, care va avea ca punct culminant un summit la Cannes, in noiembrie. Citeste si: BM: Brazilia, China, India, Indonezia, Coreea de Sud si Rusia vor concentra jumatate din cresterea economiei mondiale pana in 2025

"In prezent, euro concureaza tot mai mult dolarul pe piata internationala", potrivit raportului citat de Mediafax.

Pe de alta parte, datorita dezvoltarii continue a economiilor emergente si a contributiei tot mai active la comertul si activitatile financiare transfrontaliere, constatam ca monedele acestora, in special yuanul, vor juca un rol tot mai important.

"Cel mai probabil scenariu pentru sistemul monetar international este un sistem multiplu de valute, centrat in jurul dolarului, euro si yuanului", anticipeaza autorii raportului.

Potrivit acestui scenariu, dolarul va pierde pozitia dominanta pana in 2025, lasand loc unui rol sporit la nivel international al euro si yuanului.

Dezvoltarea unui sistem monetar multipolar este una dintre prioritatile presedintiei franceze a G20, care va avea ca punct culminant un summit la Cannes, in noiembrie.

"Cresterea rapida a economiilor emergente a dus la redistribuirea centrelor economice puternice intre tarile dezvoltate si cele aflate in dezvoltare. Ne aflam cu adevarat intr-o lume multipolara", a declarat economistul sef al Bancii Centrale, chinezul Justin Lin.

Potrivit estimarilor BM, pana in 2025, jumatate din cresterea economiei mondiale va fi asigurata de sase tari emergente, si anume Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia si Rusia. sursa: mediafax

Comisia Europeana: Utilizarea extinsa a monedei euro in sistemul monetar si financiar international demonstreaza cresterea importantei acesteia:

  • Moneda euro este din ce in ce mai utilizata in cazul emisiunii de titluri de datorie publica si titluri de datorie pentru intreprinderi.
  • La sfarsitul anului 2006, euro reprezenta aproximativ o treime din volumul total de datorii de pe piata internationala, iar dolarul american 44%.
  • Bancile mondiale acorda imprumuturi semnificative denominate in euro in toata lumea.
  • Euro ocupa locul al doilea printre cele mai comercializate monede pe pietele de schimb valutar, fiind utilizata in aproximativ 40% din tranzactiile zilnice.
  • Euro este folosit din ce in ce mai mult pentru facturare si plata in comertul international, nu numai intre zona euro si tari terte ci chiar, la o scara mai mica, intre tari terte.
  • Alaturi de dolarul american, euro este utilizat foarte mult ca o importanta moneda de rezerva pentru urgentele monetare. La sfarsitul anului 2006, mai mult de un sfert din rezervele de valuta externa existente la nivel mondial erau in euro, fata de 18% in 1999. Tarile in curs de dezvoltare se numara printre cele care si-au marit cel mai mult rezervele in euro, de la 18% in 1999 la aproximativ 30% in 2006.
  • Mai multe tari isi gestioneaza monedele nationale prin corelarea acestora cu moneda euro luata ca moneda de referinta.

Permanenta lupa intre euro si dolar

Despre aceasta lupta care se da pe plan mondial intre Euro si Dolar, analistii au diverse opinii din care rezulta ca acestia sunt impartiti in doua tabere: cei care sunt in favoarea suprematiei Euro si cred cu ardoare acest lucru si cei care sunt de partea batranului Dolar. Daca este sa facem o analiza a ponderii monedei Euro in rezervele valutare mondiale pe anul2009, atunci cu siguranta suntem tentati sa credem ca suprematia dolarului se apropie de sfarsit, citim (mai multe informatii aici)

Moneda unica europeana continua sa isi mareasca atractia ca moneda de rezerva in detrimentul dolarului, ponderea sa in rezervele valutare mondiale urcand la 27,5% la jumatatea anului 2009, de la 25,9% in martie, arata un raport al Fondului Monetar international (FMi), citat de Bloomberg.

Ponderea dolarului american in rezervele valutare din lume a coborat la 62,5% la finalul lunii iunie, de la 65% la sfarsitul primului trimestru. In schimb, cota lirei sterline a crescut usor, de la 4% la 4,3%, la fel ca si ponderea yenului, care a ajuns la 3,1%, de la 2,9% in martie.

Pentru moneda americana este cea mai redusa cota ca moneda de rezerva pe plan mondial de la introducerea euro, in 1999, in timp ce pentru moneda europeana este cea mai mare pondere dupa aparitia sa.

Totusi, datele privind ponderea fiecarei monede se bazeaza pe extrapolarea unor cifre valabile pentru o parte a rezervelor - de circa 4.000 miliarde dolari -, in conditiile in care nu toate bancile centrale prezinta date legate de structura rezervelor valutare.

de Ionut Baias