Un numar record de produse - 2244 - au fost interzise, retrase de pe piata sau rechemate de la consumatorii europeni in anul 2010 - cifra cu 13% mai mare decat cea inregistrata in anul precedent. Pe primul loc in topul produselor interzise s-au situat articolele textile si de imbracaminte (32%), urmate de jucarii (25%), autovehicule (9%), aparate electrice (8%), articole de ingrijire si echipamente pentru copii (4%).58% din produsele care au facut obiectul alertelor Rapex provin din China.

In Romania au fost retrase de pe piata mai multa aparatura electrica electrica, aceste obiecte necorespunzatoare fiind importate din Turcia

Potrivit raportului anual din 2010, cresterea numarului produselor interzise reprezinta o dovada a eficientei retelei UE de alerta rapida pentru produsele nealimentare periculoase, Rapex. Reteaua este gestionata de Comisia Europeana si difuzeaza informatii privind produsele periculoase in randul autoritatilor nationale de reglementare.

Numarul produselor periculoase din sectorul textil a crescut in raport cu anul 2009 si ca urmare a colaborarii dintre noua tari cu privire la controlul cordoanelor si snururilor cu sistem de strangere folosite la fabricarea articolelor de imbracaminte pentru copii.

Alte 11 tari si-au unit eforturile pentru a efectua verificari prin sondaj ale castilor de protectie folosite de schiori, ciclisti, copii si practicanti de snowboard, skateboard, patinaj pe rotile sau echitatie.

Astfel, s-a constatat ca 63% din cele 367 de casti verificate se comercializau fara etichetele, avertismentele sau instructiunile de folosire prevazute prin lege. Din cele 40 de casti selectate pentru verificari suplimentare, 18 nu indeplineau conditiile minime de siguranta.

Reteaua Rapex a fost extinsa pentru a acoperi si produse destinate specialistilor si domeniilor cu grad de risc: mediu, sanatate si siguranta la locul de munca, securitate publica. Nivelul de utilizare a sistemului de alerta rapida pentru intreprinderi a crescut cu 200% anul trecut.

Cresterea sigurantei presupune intensificarea cooperarii cu partenerii comerciali internationali, in special cu China, tara din care provin 58% din produsele care au facut obiectul alertelor Rapex.

Toate statele membre, alaturi de Islanda, Liechtenstein si Norvegia, fac parte din reteaua Rapex. Alte produse, cum ar fi alimentele, hrana pentru animale, produsele farmaceutice si aparatura medicala, fac obiectul altor sisteme de alerta asemanatoare retelei Rapex.

de Ionut Baias