Comisia Europeana solicita publicului opinii despre cele mai bune modalitati de a diminua utilizarea pungilor din plastic pentru transportul marfurilor. Comisia intreaba daca facturarea si impozitarea lor ar avea efect sau ar fi de preferat alte optiuni, precum interzicerea la nivelul UE a acestor pungi. De asemenea, sunt solicitate opinii in legatura cu cresterea gradului de vizibilitate a ambalajelor biodegradabile si cu introducerea unor cerinte mai stricte in ceea ce priveste biodegradabilitatea acestora. Consultarea are loc pe internet si se desfasoara pana in luna august 2011.

„Analizam toate optiunile, inclusiv interzicerea la nivel european a pungilor din plastic pentru transport. Avem nevoie de punctele de vedere ale cat mai multor oameni cu putinta pentru a ne completa analizele stiintifice si pentru a stimula politica in aceasta chestiune care ne sufoca mediul" a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potoènik, citat de reprezentanta CE in Romania

Diminuarea utilizarii pungilor din plastic pentru transportul marfurilor

in fiecare an, un cetatean european consuma aproximativ 500 de pungi din plastic pentru transport, cea mai mare parte fiind folosite o singura data. Volumul total al pungilor din plastic pentru transport produse in Europa in 2008 a fost de 3,4 milioane de tone, echivalentul greutatii a peste 2 milioane de autoturisme.

Desi unele state membre au intervenit deja in sensul reducerii utilizarii pungilor de plastic pentru transport prin masuri legate de preturi, prin incheierea de acorduri cu sectorul comertului cu amanuntul si prin interzicerea anumitor tipuri de pungi, la nivelul UE nu exista masuri specifice.

Mai multa vizibilitate pentru ambalajele biodegradabile

Consultarea urmareste sa adune puncte de vedere cu privire la adecvarea cerintelor actuale legate de capacitatea de compostare si biodegradabilitate din Directiva UE privind ambalajele .

Directiva nu permite o distinctie clara intre produsele biodegradabile, care ar trebui sa se descompuna in conditii naturale, in mediu, si produsele compostabile, care se pot descompune doar in cadrul unor instalatii de compostare industriale. Prezentarea unui produs de ambalare ca fiind biodegradabil, in conditiile in care acesta nu se va descompune, de fapt, in conditii naturale, poate induce in eroare si contribuie la proliferarea gunoaielor.

In cadrul consultarii sunt colectate puncte de vedere privind impactul asupra mediului, precum si impactul social si economic pe care le-ar putea avea masurile de imbunatatire a cerintelor de biodegradabilitate pentru produsele de ambalare, inclusiv vizibilitatea ambalajelor biodegradabile la nivelul consumatorilor.


Durata indelungata de viata a pungilor de plastic face ca in acest moment sa pluteasca, doar in Marea Mediterana, circa 250 de miliarde de particule de plastic, cu o greutate totala de 500 de tone.