Dezbaterea cu privire la succesorul lui Dominique Strauss-Kahn, aflat in arest la New York, a inceput deja. Cancelarul german Angela Merkel vrea un alt european in fruntea FMI, insa acest lucru ar putea transmite un semnal negativ puterilor emergente, cum ar fi China si India.La inceputul lunii aprilie 2009, europenii si americanii au convenit sa nu isi mai imparta posturile de conducere ale Bancii Mondiale si Fondului Monetar International.

Acordul a fost semnat in cadrul summitului G-20 de la Londra."Suntem de acord ca sefii si conducerea de rang inalt a institutiilor financiare internationale sa fie numita printr-un proces de selectie deschis, transparent si bazat pe merite," au concluzionat liderii prezenti la intalnire. Cu alte cuvinte, europenii au renuntat la privilegiul de a alege seful FMI, scrie Der Spiegel.

Insa acum, avand in vedere acuzatiile de agresiune sexuala formulate impotriva actualului director general al FMI, Dominique Strauss-Kahn si necesitatea de a-l inlocui, cancelarul german Angela Merkel pare sa fi uitat de concesia facuta in urma cu doi ani.

In cursul saptamanii trecute, Merkel a declarat ca vede pozitia de lider FMI ca o jucarie europeana. Presa internationala a relatat ca Merkel si-l doreste in fruntea FMI pe guvernatorul bancii centrale italiene Mario Draghi, favorit, in prezent, pentru presedintia Bancii Centrale Europene (BCE).

"In situatia actuala, in care ne aflam angajati in numeroase discutii despre moneda euro, exista motive intemeiate pentru ca Europa sa propuna candidati buni", a spus Merkel, referindu-se la cautarea unui succesor pentru Strauss-Kahn. Cu toate acestea, ea a permis candidatilor din puterile aflate in ascensiune, cum ar fi China, sa ocupe aceasta functie "pe termen mediu."

Semnalul pe care Merkel il timite este insa unul negativ. Europa detine, in cadrul Consiliului guvernatorilor FMI, 33% din voturi, in ciuda faptului ca are doar o pondere de 20% din productia economica globala. Europa a acceptat in final o reducere marginala, pana la 30% din totalul voturilor, dar negocierile s-au incheiat cu un gust amar.

Scuza pentru tensiunile dezbaterii pentru noul sef al FMI este criza euro, in curs de desfasurare. Pentru Europa a devenit brusc extrem de important ca Fondul sa fie condus de un european. Numai asa, FMI va fi capabil sa inteleaga pe deplin procedurile complicate de luare a deciziilor in zona euro si Uniunea Europeana.

Ideea de a se agata de postul de conducere al FMI slabeste credibilitatea Europei, intr-un moment de schimbari semnificative si rapide de putere, la nivel mondial. Si fara credibilitate, Europei ii va fi mai greu sa incurajeze puterile aflate in ascensiune si sa joace un rol constructiv in institutiile internationale. Incepatorii in materie de putere s-au ascuns in spatele argumentului ca nu li s-a permis sa-si exercite influenta - un argument care le-a permis sa acopere lipsa de vointa politica sau curajul  de a se confrunta cu probleme dificile internationale. Acest argument s-ar evapora daca Europa va renunta la privilegiile sale.

Europa ar putea sa permita puterilor emergente sa se ridice la nivelul noilor lor responsabilitati in economia mondiala si sistemul financiar. Avand in vedere intrebarile fara raspuns cu privire la rolul si legitimitatea FMI in noua ordine mondiala, exista cu siguranta nevoia ca puterile economice in crestere sa aiba un cuvant de spus.

Dar conditia este ca Europa sa ia in serios promisiunea facuta la summitul G-20. Aderarea la un "proces de selectie deschis, transparent si bazat pe merit" pentru noul sef FMI ar trimite un semnal puternic ca, in viitor, ceea ce conteaza la completarea locurilor de munca de top din lume este calitatea candidatilor - nu pasapoartele lor. Acest lucru ar trebui sa se aplice, de asemenea, la postul ce urmeaza sa se elibereze- cel de director adjunct al FMI, unul la care SUA a sustinut in mod traditional, scrie prestigioasa publicatie germana.

In loc sa se agate de prerogativele demodate, Europa ar trebui sa vorbeasca cu o singura voce despre Fondul Monetar International. Aceast lucru e decisiv pentru influenta Europei. Nu sa puna mana pe functii de conducere. Folosirea crizei actuale drept o oportunitate, ar spori puterea Europei in cadrul Fondul Monetar International - concluzioneaza Der Spiegel.

Catalina Ciociltan