Este o insula internationala in mijlocul Capitalei americane, un loc pentru cei "cu coate ascutite" condus de economisti alfa de sex masculin. Zilele sunt lungi, iar angajatii sunt presati sa stea impreuna in mod regulat pentru saptamani intregi. In acest climat infloresc adesea relatii romantice care trec barierele conventionale. Aceasta este viata la Fondul Monetar International, creditor de ultima instanta pentru guvernele care au nevoie de bani si, sub conducerea lui Dominique Strauss-Kahn, o forta in curs de dezvoltare in reglementarea economiei globale, incepe analiza din New York Times care isi propune sa demonstreze cum normele interne ale FMI au permis relatii intime intre angajati si au condus la o serie de cazuri de harturie sexuala.

Unele femei evita sa poarte fusta de teama de a nu atrage o atentie nedorita. Altele, in schimb, fac totul pentru a capta atentia sefilor. In 2008, un studiu intern arata ca sunt putine restrictii cu privire la acitvitatea managerilor de la varf concluzionand ca "lipsa de scandaluri publice privind etica pare a fi mai mult o consecinta a norocului decat o buna planificare."

Aceasta este viata la Fondul Monetar International, creditor de ultima instanta pentru guvernele care au nevoie de bani si, sub conducerea lui Dominique Strauss-Kahn, o forta in curs de dezvoltare in reglementarea economiei globale.

Dar cu arestarea lui Dominique Strauss-Kahn, la inceputul acestei saptamani, acuzat de tentativa de viol asupra unei menajere un reflector a fost puse cultura si imaginea institutiei. Si intrebarile au readus in atentie un un episod din 2008, in care FMI a decis ca domnul Strauss-Kahn nu a incalcat nicio regula cand a dormit cu un angajat de sex feminin.

Ceea ce poate atrage atentia si mai mult la cultura Fondului este descoperirea unei aventuri avute de succesorul potential al lui Strauss-Kahn la sefia FMI. Kemal Dervis din Turcia a avut o legatura in timp ce lucra la Banca Mondiala cu o femeie care lucreaza acum la FMI, potrivit unei persoane apropiate celor doi.

New York Times apreciaza ca normele sexuale sunt semnificativ diferite de cele din Washington, lasand angajatele vulnerabile in fata hartuirilor sexuale. "Legile Statelor Unite nu se aplica intre zidurile sale", si pana la inceputul acestei luni, la FMI exista o prevedere neobisnuita prin care managerii erau incurajati sa urmareasca indeaproape femeile care lucreaza pentru ei: "relatiile inime intre autoritatile de supraveghere si subordonati nu constituie, in sine, hartuire. "

"Este un fel de << Piratii din Caraibe>> in care regulile sunt mai mult ca linii directoare", a declarat Carmen M. Reinhart, o economista proeminenta care a servit ca director adjunct al FMI pentru cercetare intre 2001-2003.

Ca exemplu, in 2007, oficialii Fondului au investigat o plangere a unei asistente din departamentul administrativ, care se culcase cu superiorului sau, si care a acuzat-o ulterior, cand aceasta a pus capat relatiei, de rezultate slabe. Aceasta isi acuza superiorul ca s-a folosit de pozitia lui care-i permitea sa-i decida locul de munca si cariera pentru a face presiune ca sa continue relatia cu el. Cei care au condus investigatiile atunci i-ar fi spus femeii ca superiorul sau se va pensiona in curand, si, prin urmare, nu a mai existat nicio urmare a anchetei interne.

Acel sef, care nu este numit in evidente, a declarat anchetatorilor ca el a avut, de asemenea, o relatie sexuala cu un al doilea angajat, si ca nu crede ca a actionat in mod necorespunzator.

Intr-un alt caz, o tanara care a plecat de la FMI a spus ca in 2009, un senior manager din departamentul ei a inceput sa-i trimita e-mailuri din ce in ce mai explicite si-i spunea ca vrea o relatie cu ea. Aceasta s-a plans superiorilor care nu au luat insa nicio masura.

"Au spus ca au luat plangerea in serios, dar doua minute mai tarziu s-au schimat total si au spus ca modul in care a actionat seful meu fata de mine a fost in regula", a declarat femeia in cauza pentru New York Times.

Virginia R. Canter, care are de anul trecut responsabilitatea de a investiga cererile de hartuire, a declarat ca institutia a luat recent o serie de masuri puternice pentru a proteja salariatii. Un nou cod de conduita a fost adoptat la 6 mai si acesta specifica faptul ca relatiile intime cu subordonatii "sunt susceptibile de a duce la conflicte de interese" si trebuie sa fie divulgate autoritatilor corespunzatoare.

Magistratii Tribunalului din New York au decis joi ca Dominique Strauss Kahn  sa fie eliberat conditionat acceptandu-i cautiunea de un milion de dolari. Fostul sef al FMI se angajeaza sa stea 24 de ore din 24 intr-o resedinta din Manhattan, sa se supuna unei supravegheri electronice si unei paze militare 24h din 24h pe cheltuiala sa. Strauss-Kahn si-a depus deja pasaportul francez..

Dominique Strauss Kahn si-a anuntat joi dimineata demisia de la sefia FMI. Intr-un comunicat oficial, DSK respinge toate acuzatiile care i s-au facut in ultimele zile, in scandalul de agresiune sexuala in care a fost implicat.

In scrisoarea prin care isi anunta demisia, Strauss Kahn isi motiveaza gestul prin dorinta de a "proteja" Fondul Monetar de efectele acestui scandal: "Vreau sa imi dedic toata energia pentru a demonstra ca sunt nevinovat", spune DSK, in scrisoarea adresata institutiei.

Dominique Strauss-Kahn se afla in plin proces dupa ce a fost acuzat de agresiune sexuala de catre menajenara unui hotel.

de Ionut Baias