Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European a aprobat marti introducerea in aeroporturile europene a scanerelor corporale.Textul, aprobat cu o larga majoritate (37 de voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri), stipuleaza ca nu pot fi folosite aparate cu raze ionizante, iar imaginile trebuie utilizate prin respectarea principiilor vietii private. Numeroase organizatii pentru drepturile omului, dar si multi europarlamentari s-au exprimat vehement in mai multe randuri impotriva scanerelor corporale.

Textul, aprobat cu o larga majoritate (37 de voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri), stipuleaza ca nu pot fi folosite aparate cu raze ionizante, iar imaginile trebuie utilizate prin respectarea principiilor vietii private.

Astfel, eurodeputatii au respins posibilitatea folosirii scanerelor cu raze X care emit radiatii ionizante, utilizate din ce in ce mai mult in Statele Unite, anunta Mediafax.

Textul PE prevede ca pasagerii europeni vor avea posibilitatea de a refuza sa treaca prin scanere, alegand controale corporale. De asemenea, interdictia urcarii cu substante lichide la bordul avioanelor ar trebui sa expire in 2013.

Votul Comisiei va trebui confirmat in plenul Parlamentului European.

In 2008, PE s-a pronuntat impotriva instalarii de scanere corporale in aeroporturi.

"Patru ani mai tarziu, odata cu evolutia tehnologica, consideram ca aceste aparate pot contribui la sporirea securitatii fara riscuri la adresa sanatatii pasagerilor", a comentat raportorul proiectului, eurodeputatul spaniol Luis de Grandes Pascual.

Parlamentul European a cheltuit 700.000 de euro pe 6 scanere corporale care nu au fost niciodata utilizate, deoarece deputatii europeni au sustinut ca ar fi o incalcare a vietii private.

Scanerele corporale, cumparate in 2005 si neutilizate pana in prezent, se degradeaza in subsolul cladirii din Bruxelles. Deputatii europeni au respins posibilitatea utilizarii lor, afirmand ca fac obiectul incalcarii intimitatii unei persoane, relatata la inceputul lunii martie cotidianul britanic The Telegraph.

Nikki Sinclair, un europarlamentar britanic independent a declarat ca Parlamentul a incercat sa le vanda, insa nu a reusit. Ele sunt acum atat de vechi incat ar putea fi casate cu totul.

Dreptul la intimitate personala, eficienta, costuri

Cu toate acestea, eurodeputatii sunt ingrijorati cu privire la incalcarea dreptului la intimitate si la demnitate personala, intrucat aceste aparate produc imagini scanate continand corpul omenesc ca si cum ar fi dezbracat.

In plus, unii eurodeptati pun intrebari cu privire la eficienta lor in impotriva terorismului. Expertii pun la indoiala capacitatea scanerelor corporale de a detecta atentate teroriste precum cel din zborul de la Amsterdam la Detroit. „In ce masura sunt utile scanerele corporale? Ce se intampla daca teroristii inghit explozivul?", a intrebat deputatul olandez Judith Sargentini (Grupul Verzilor).

Nu in ultimul rand, deputatii au ridicat problema costurilor scanerelor corporale (un scaner costa aproximativ 115 000 euro) si a tuturor schimbarilor ce ar trebui intreprinse in aeroporturi.

de Ionut Baias

Referinta: