Statelor membre ale UE ar trebui sa li se permita sa exporte deseurile radioactive in tarile non-UE, cu conditia ca deseurile sa fie prelucrate in conformitate cu noile norme de siguranta ale UE, potrivit Comitetului pentru Energie din PE. Deputatii au sprijinit, de asemenea, norme mai stricte pentru protectia si formarea lucratorilor din industrie. Cheltuielile ar trebui sa urmeze intotdeauna principiul ca 'poluatorul plateste". Numai ca in 2010 discursul europarlamanetarilor era cu totul opus, Comisarul Guenther Oettinger sustinand cu tarie "ca deseurile nucleare sa ramana in totalitate pe teritoriul nostru, ceea ce inseamna ca fiecare isi asuma responsabilitatea pentru propriile reziduuri". Numai Romania si-a evacuat in Rusia, in 2009, intregul stoc de uraniu puternic imbogatit.

In temeiul directivei propuse, fiecare stat membru va trebui sa elaboreze politici si programe care sa asigure ca deseurile si combustibilul uzat este in conditii de siguranta si prelucrat corespunzator in prealabil . Politicile nationale trebuie sa includa un inventar al stocurilor, precum si planuri de gestionare a tuturor instalatiilor, chiar si dupa inchiderea lor.

Cat de acceptabil este exportul de deseuri catre tarile non-UE ?

Una dintre problemele cele mai controversate pentru deputatii europeni a fost daca vor permite exportul de deseuri radioactive in afara UE. Comitetul de energie a sprijinit in cele din urma optiunea de a permite exporturile catre tari terte cu conditia ca statul membru exportator sa se asigure ca deseurile radioactive sunt "eliminate in conformitate cu dispozitiile prezentei directive", potrivit site-ului UE

Securitatea si sanatatea lucratorilor, fonduri adecvate pentru gestionarea deseurilor

Lucratorii implicati in gestionarea deseurilor radioactive trebuie sa beneficieze de protectie adecvata si de formare, insista Comitetul de energie.

In plus, statele membre trebuie sa se asigure ca "suficiente resurse financiare sunt disponibile atunci cand este necesar pentru a acoperi toate cheltuielile obligatori legate de dezafectarea si de gestionare a combustibilului uzat si a deseurilor radioactive", spun deputatii europeni, adaugand ca acest lucru ar trebui sa fie intotdeauna realizat in conformitate cu principiul "poluatorul plateste"si evitarea "recurgerii la orice ajutor de stat ".

Votul in plenul Parlamentului va avea loc in a doua sesiune plenara din iunie, care va avea loc la Bruxelles.

 

Cum s-a schimbat discursul europarlamentarilor din 2010 si pana acum

In 2010 Comisia Europeana venea cu propunerea ca tarile membre ale UE sa nu mai aiba voie sa-si exporte deseurile nucleare in terte tari, in conditiile in care reziduurile nucleare din cateva tari foste comuniste, inclusiv Romania, au fost repatriate in trecut in Rusia.

Comisarul UE pentru energie, Guenther Oettinger, care vroia sa puna capat acestei practici declara la acel moment:

"Nu vrem sa exportam deseuri nucleare in tari care nu sunt membre UE, aceasta este o solutie ieftina (...), dorim ca deseurile nucleare sa ramana in totalitate pe teritoriul nostru, ceea ce inseamna ca fiecare isi asuma responsabilitatea pentru propriile reziduuri".

Oficialii UE au reamintit atunci ca reziduurile nucleare din cateva foste state comuniste - intre care Romania, Cehia, Slovacia si Letonia - au fost trimise in trecut in Rusia, unde standardele de siguranta sunt considerate mai putin severe decat in comunitatea europeana.

Moscova recuperase, pana la 1 septembrie 2010, 1,3 tone de uraniu puternic imbogatit - combustibil nou sau combustibil uzat - provenind de la reactoarele de cercetare de fabricatie rusa din strainatate, inclusiv din Romania. Tara noastra, cu sprijinul SUA, si-a evacuat in Rusia, in 2009, intregul stoc de uraniu puternic imbogatit (peste 50 de kilograme). Acest combustibil se afla la reactorul de cercetare de la Pitesti si la reactorul nuclear de cercetare de la Magurele.

 

Stocarea deseurilor: de la zvonurile privind Romania la megaproiectul finlandezilor

Depozit de deseuri radioactive in Romania? Prea scump

In 20110 The Times publica o informatiei potrivit careia Romania ar putea gazdui o instalatie de depozitare a deseurilor nucleare din Uniunea Europeana.

"Opinia publica din Romania poate primi asigurari ca nu s-au luat niciun fel de angajamente la nivel international privind depozitarea de deseuri radioactive ale altor tari in Romania", a precizt imediat Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive (ANDR).

Agentia Nucleara sustine ca un proiect de acest gen are foarte slabe sanse de transpunere in practica si in conformitate cu recomandarile UE. In plus, Romania isi continua programul national de construire a unui depozit geologic de mare adancime care sa gazduiasca exclusiv deseurile proprii.

Agentia Nucleara a explicat ca din cauza costului ridicat al construirii depozitelor geologice de mare adancime in care sa se depoziteze deseurile inalt-active, tarile UE care au programe nucleare civile modeste (cate 1-2 centrale nucleare), au lansat o discutie in care sa se examineze posibilitatea de a construi in comun un asa-zis depozit regional. Contributia financiara ar fi comuna.

Finlanda construieste un buncar pentru deseuri nucleare care va rezista cel putin 100 000 de ani

Finlanda constuieste un buncar pentru depozitarea “permanenta” a deseurilor nucleare. Proiectul se numeste Onkalo, “ascunzis” in limba finlandeza, si implica o retea complexa de tunele sapate direct in roca.

Buncarul va fi amplasat la aproape 300 de kilometri de Helsinki, va avea o lungime de peste 5km si va atinge o adancime maxima de 500m. Data de finalizare estimata este situata in jurul anului 2100, moment in care niciunul dintre cei 40 de oameni care lucreaza la proiect in prezent nu vor mai fi in viata ca sa-l vada finalizat. Buncarul este planuit inca din anii ’70.

Deseurile nucleare vor fi stocate la mare adancime, in containere groase din cupru rezistent la coroziune. Sistemul include o serie de protectii redundante care sa asigure pastrarea in siguranta a materialelor radioactive pentru o perioada care nu a mai fost folosita in constructiile realizate de umanitate pana in prezent.

Onkalo este subiectul celui mai nou documentar al regizorului danez Michael Madsen, Into Eternity.





de Ionut Baias