Presa sarba evoca circumstantele in care a fost arestat Ratko Mladici in nord-estul tarii, doua ziare publicand un portret al fostului lider militar al sarbilor din Bosnia, "imbatranit si slabit". Imaginea publicata de Politika si Blik este prima a lui Ratko Mladici, in varsta de 69 de ani, de cand este dat in urmarire, imediat dupa conflictul din Bosnia (1992-1995).

Cotidianul Vecernje Novosti dedica o editie speciala arestarii lui Mladici. Respingand afirmatile avocatului lui Mladici, Milos Saljici, conform caruia acesta ar fi "intr-o stare psihologica dificila", ziarul Blic da asigurari ca suspectul poate comunica si chiar este "arogant".

Potrivit Blic, fostul general le-a spus medicilor: "nu va temeti, Mladici nu isi va face rau", sugerand ca nu intentioneaza sa se sinucida, citeaza Mediafax.

Presa a relatat ca Ratko Mladici asumase identitatea de Milorad Komadici, dar versiunea a fost negata de ministrul sarb de Interne, Ivica Dacici.

Ratko Mladici locuia de ceva vreme discret in casa varului sau din Lazarevo, la 80 de kilometri nord-est de Belgrad.

"Mladici nu a opus rezistenta la arestare, desi avea asupra sa doua pistoale", scrie Blic.

"Mladici vorbeste greu, una dintre maini ii tremura si un vecin l-a ajutat sa se imbrace", relateaza ziarul Kurir, citat de Mediafax.

"Cu pasii apasati si lenti, Mladici s-a prezentat in fata judecatorului, imbatranit si de nerecunoscut. A spus de mai multe ori ca nu recunoaste instanta de la Haga", precizeaza Danas.



Proteste pentru Mladici

Cel putin doua persoane au fost ranite, joi seara, in urma confruntarilor cu politia in timpul unei manifestatii a ultranationalistilor la Novi Sad (nord), care protestau fata de arestarea liderului militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici, a anuntat agentia Beta.

Incidentul a avut loc in timp ce 500 de manifestanti incercau sa intre in cladirea Partidului Democratic (DS) al presedintelui Boris Tadici.

In urma incidentului, manifestantii au fost dispersati, dupa care s-au reunit iar, dar numai aproximativ 100, in centrul Novi Sad, unde inca se aflau la ora locala 22.30 (23.30 or Romaniei).

Ratko Mladici este perceput de numerosi nationalisti sarbi ca un erou al razboiului in Bosnia (1992-1995).

de I.B.