80 de milioane de cetateni, aproape 16% dintre europeni, sufera de un handicap. Accesul redus la servicii si mobilitatea limitata ii lipsesc adesea de oportunitati. Pretul pentru aceste sanse pierdute este platit in final de societate. Exista insa si exceptii. In ciuda faptului ca este surd, Ádám Kósa a absolvit, a lucrat ca avocat si este acum primul eurodeputat surd, care lupta pentru ca altii sa-i urmeze exemplul.


Ádám Kósa (Ungaria) de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat) este autorul raportului cu privire la strategia europeana pentru persoane cu handicap 2010-2020, dezbatut in cadrul comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale. Eurodeputatul a acordat un interviu pentru  site-ul Parlamentului European unde a vorbit despre principalele probleme pe care le intampina persoanele cu handicap ssi modul in care acestea pot fi atenuate. Mesajul transmis catre toti cetatenii europeni a fost cel de egalitate.

Rep: Cui i se adreseaza raportul dumneavoastra?

Adam Kosa: Raportul meu se adreseaza celor 80 de milioane de oameni cu handicap care traiesc in Europa.  Ei formeaza cea mai mare minoritate. Cea mai importanta problema pe care o au este accesul la servicii: educatie, piata fortei de munca, sanatate. Este, de fapt, o mare problema pentru societate in ansamblu.

Rep: Ce poate fi facut in mod concret si realist?

Adam Kosa: Comisia are o strategie pe 10 ani pentru persoanele cu handicap. Raportul meu porneste de la aceasta strategie, adaugand comentarii si idei noi. Am sa va dau trei exemple.

In primul rand, ar trebui sa privim persoanele cu handicap din perspectiva drepturilor omului, nu ar trebui sa le plangem de mila pentru handicapul lor. Avem la dispozitie instrumente oficiale, cum ar fi Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu handicap si, intr-adevar, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Atitudinea fata de persoanele cu handicap este cel mai important lucru.

In al doilea rand, putem vorbi despre accesibilitate. De ce este aceasta o problema pentru persoanele cu handicap? In cazul meu, nu pot auzi. Cu toate acestea, societatea este aceea care ma stinghereste. Eu nu am niciun handicap, nu ma simt ca si cand as avea unul. Nu suntem noi cei cu handicap, ci societatea. Structura ei ne stinghereste. Daca sistemele ar fi accesibile, atunci noi am avea acces.

In al treilea rand, vorbim despre accesul pe piata fortei de munca. In cazul in care angajatorii ar adopta intr-adevar practici incluzive pentru persoanele cu handicap, mediul lor de munca ar deveni un loc neutru pentru toti cetatenii. Acesta este unul dintre lucrurile pe care le incurajez in raport. Trebuie aplicat in toate domeniile, de la educatia copiilor pana la persoanele in varsta. Ne priveste pe toti.

Rep: Ce realizari doriti sa vedeti in Europa in urmatorii 10 ani?

Adam Kosa: Cel mai important aspect este atingerea unui nivel mai ridicat in ceea ce priveste angajarea persoanelor cu handicap. In Europa de Vest, aproape 40% dintre persoanele cu handicap primesc un salariu. In Europa de Est, statisticile arata un nivel de doar 10% sau 15%. Ambele sunt foarte mici. 40% este o rata scazuta, iar 10% este deja abisala. Vreau sa vad o imbunatatire vizavi de acest fapt. Acest lucru este prevazut in strategia pentru persoanele cu handicap, insa este o valoare de baza si in strategia UE 2020, care are ca scop atingerea unei rate de angajare de 75% in Europa. Singura modalitate de a atinge aceasta tinta este de a include si persoanele cu handicap.

Rep: Unde isi pot impartasi problemele si grijile persoanele cu handicap, in cadrul Parlamentului si in Europa in general?

Adam Kosa: Raportul meu sugereaza crearea unei noi comisii speciale pentru oamenii cu handicap. Vorbim  despre 80 de milioane de oameni. Este o populatie destul de mare, asa ca propunerea unui comisii este una realista.

In momentul de fata, in cadrul Parlamentului functioneaza un inter-grup pentru persoane cu handicap si mai exista, bineinteles, si comisia pentru petitii. In Comisie exista o unitate pentru persoanele cu handicap. Pentru oamenii cu handicap mai exista si organizatiile nationale. Cu toate acestea, exista o provocare. Mesajul transmis de persoanele cu handicap se poate pierde in aceasta mare masinarie.

Rep: Sunteti seful grupului pentru persoanele cu handicap. Care sunt obiectivele sale, cum functioneaza si ce realizari are pana acum?

Adam Kosa: Inter-grupul pentru persoane cu handicap este cel mai vechi grup din Parlament. Functioneaza de aproape 30 de ani. Este, de asemenea, cel mai mare inter-grup, cu peste 100 de eurodeputati inscrisi pe lista membrilor.

Scopul sau este in primul rand acela de a asigura schimbul de informatii cu deputatii europeni. Ne-am intalnit si cu membrii Consiliului si ai Comisiei de opt ori in ultimii doi ani pentru a discuta probleme precum femeile cu handicap, rata de angajare, etc. Suntem sprijiniti practic de Forumul European pentru Persoanele cu Handicap, cel mai mare ONG din aceasta arie. Acest lucru ne permite consolidarea legaturii cu societatea civila.

Reprezentantii institutiilor europene au fost prezenti la intalnirile noastre. Membrii Comisiei si ai Consiliului asista mereu la intalniri. Acest lucru este important. Am dobandit, de asemenea, si o voce mai puternica pe scena UE si am facut ca deputatii europeni sa fie constienti de problemele persoanelor cu handicap.



sursa: site-ul Parlamentului European

de I.B.