Belgia a cerut duminica tarilor din zona euro sa reanalizeze posibilitatea de a crea euroobligatiuni, pentru a ajuta Grecia sa depaseasca criza datoriilor sale, o idee care a intampinat opozitia Berlinului, relateaza AFP. Ministrul belgian de finante Didier Reynders, citat de agentia de presa Belga, a catalogat ideea drept o "solutie cu adevarat europeana", prin crearea de "eurobonduri" (obligatiuni europene) cu sprijinul tuturor statelor membre din zona euro.

"Pot sa inteleg ca acest lucru creeaza reticente, in special din partea Germaniei, dar este o solutie care pare rationala. Oricum, mai devreme sau mai tarziu, vor exista obligatiuni europene", a asigurat ministrul belgian, care in acelasi timp, a respins posibilitatea de restructurare a datoriilor sau de iesire a Greciei din grupul tarilor din zona euro.

"Noi trebuie sa pastram unitatea din zona euro. E absurd sa nu existe o dezbatere pe tema euroobligatiunilor. Urmatoarea reuniune a Eurogrupului va avea loc pe 20 iunie; prin urmare, avem timp sa luam in considerare anumite ipoteze. Aceasta nu va face exceptie", a avertizat Reynders.

Premierul grec George Papandreou a sprijinit deja crearea unor obligatiuni europene pentru a remedia deficientele uniunii monetare. Grecia a promis, sub presiunea Europei, sa efectueze privatizari in valoare de 50 de miliarde euro, dar niciun plan detaliat nu a fost inca prezentat.

Grecia a fost prima tara din zona euro pentru care a primit un pachet de ajutor in valoare de 110 miliarde de euro. De atunci, Irlanda si Portugalia au folosit, de asemenea, acest mecanism, in timp ce pietele financiare se tem ca Spania va recurge la aceeasi metoda.

Catalina Ciociltan