Oficialii Uniunii Europene si Fondului Monetar International vor anunta in urmatoarele zile verdictul privind situatia Greciei, care nu a reusit sa aduca deficitul bugetar sub control, in timp ce populatia elena respinge tot mai vehement masurile de austeritate.

Grecia a incheiat in luna mai a anului trecut un acord cu UE si FMI, angajandu-se la masuri dure de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar in schimbul unui pachet de finantare externa de 110 miliarde euro. Guvernul nu a reusit insa sa indeplineasca tintele fiscale, iar riscul intrarii statului in default (incapacitate de plata) a crescut tot mai mult, potrivit Mediafax.

Datoria de stat a Greciei este de circa 327 miliarde euro, adica 150% din Produsul Intern Brut.

Lorenzo Bini Smaghi, membru in Consiliul Bancii Centrale Europene, a lansat intr-un interviu pentru Financial Times un avertisment dur legat de default-ul Greciei, afirmand ca restructurarea datoriilor statului in mod ordonat este o chestiune "de basm".

Premierul elen George Papandreou nu a reusit sa castige sprijinul opozitiei pentru a introduce noi masuri de austeritate, reforme economice si pentru a accelera vanzarea activeor statului, chestiuni cerute de UE si FMI.

Zeci de mii de protestatari au umplut duminica piata Syntagma din centrul Atenei, denuntand intreaga clasa politica si scandand lozinci impotriva FMI si indemnului la austeritate venit din afara tarii.

de I.B.