Berlusconi risca sa piarda puterea in Milano si in nord dupa 18 ani in favoarea stangii in urma alegerilor locale care se vor incheia azi. Aproape sase milioane de italieni au fost chemati sa voteze primarii in 90 orase si sase provincii, dar accentul cade pe primaria Milano, capitala financiara a tarii, si pe Napoli.

Aproape sase milioane de italieni au fost chemati sa voteze primarii in 90 orase si sase provincii, dar miza principala o reprezinta primaria Milano, un centru financiar extrem de important, si orasul-port Napoli.

Berlusconi a suferit o infrangere in primul tur de scrutin la 15-16 mai, atunci cand coaltia de centru-dreapta ,al carei lider este, a pierdut cu usurinta in favoarea stangii orasele Torino si Bologna.

Mizele sunt mari. Daca Berlusconi va fi invins in orasul sau natal, Milano, ar fi o lovitura serioasa pentru un premier slabit deja de o serie de scandaluri sexuale, procese de coruptie si o economie lenta, scrie EurActiv.com/fr.

O pierdere ar conduce cu siguranta la o ruptura cu principalul sau aliat, Liga Nordului, si i-ar putea provoca probleme in a se mentine la conducerea colaitiei.

La Milano, orasul in care Berlusconi a facut avere in afaceri si si-a lansat cariera politica, candidatul coalitiei de centru-dreapta, primarul Letizia Moratti (Pdl - Partidul Libertatii al lui Berlusconi) a castigat doar 41,6% din voturi in timp ce candidatul coalitiei de centru-stanga, Giuliano Pisapia, a fost votat de 48% din participanti.

In Napoli, candidatul lui Silvio Berlusconi, Gianni Lettieri, a obtinut in primul scrutin 38,5%, in vreme ce contracandidatul sau, Luigi De Magistris, a inregistrat doar 27,5 la suta din voturi.

In perioada 29 – 30 mai, in Italia se desfasoara cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale.

Premierul Emil Boc si omologul sau italian, Silvio Berlusconi, vor conduce, luni, cel de-al doilea summit interguvernamental romano-italian, la Palatul Victoria, care va aborda, printre altele, si tema aderarii Romaniei la spatiul Schengen, cooperarea politico-economica si cea sectoriala, comunitatea romaneasca din Italia, noua perspectiva financiara a Uniunii Europene, politica agricola comuna, politica de coeziune, securitatea energetica si internationala.

de Ionut Baias