Astazi, 31 mai este ZIUA MONDIALA FARA TUTUN. Tema aleasa in acest an de catre OMS este "Conventia Cadru OMS pentru Controlul Tutunului (CCCT) salveaza vieti", pentru a da un impuls aplicarii acestui tratat international. El contine masurile pe care ar trebui sa le ia politicienii pentru a reduce numarul fumatorilor in vederea imbunatatirii sanatatii populatiei.

Astea sunt modificarile, daca esti de acord cu ele, desigur (dar sunt mai corecte decat forma anterioara).

Pentru a arata bucurestenilor efectul devastator pe care il are fumul de tigara asupra organismului oamenilor, Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", in colaborare cu Societatea Studentilor Medicinisti a organizat actiunea „STOP! Cu plamanii la control!”. Cu aceasta ocazie, in intervalul 13.00 – 16.00, la Universitate, o echipa de 10 tineri studenti la medicina a fost  prezenta pentru a masura ”varsta” plamanilor trecatorilor si gradul de intoxicatie cu monoxid de carbon.

Rezultate obtinute astazi:

  • In cadrul actiunii "Stop! Cu plamanii la control!" au fost testate peste 150 de persoane. Acestea au aflat, cu ajutorul unui spirometru, aparat care masoara cantitatea de monixid de carbon din sange, care este valoarea monoxidului de carbon din organismul lor ;
  • Cea mai mare valoare inregistrata a fost de 49, persoana testata avand 46 de ani si fumand 2 pachete de tigari pe zi.  O valoare normala se situeaza intre 0 si 5, situatie in care monoxidul de carbon din organism are ca principala cauza poluarea atmosferica. Orice valoare mai mare de 6 indica o expunere la fum de tigara sau la un mediu toxic.
  • Media inregistrata la tinerii cu varsta cuprinsa intre 19 si 30 de ani este de 15 - 20, ceea ce indica un consum mediu de 1 pachet de tigari pe zi.

Scurt istoric

Tutunul este, la inceputul secolului XXI, a doua cea mai importanta cauza de deces care poate fi prevenita. Victimele tutunului sunt mai numeroase decat cele facute de drogurile ilegale, accidentele rutiere, crimele si HIV/SIDA, calculate la un loc. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, anual, 5 milioane de oameni mor din cauza bolilor asociate tutunului. In absenta unor masuri urgente, tutunul ar putea ucide un miliard de oameni in cursul acestui secol.

Fumatul nu este un simplu mod de socializare. Este o boala psihica -adictia de nicotina, si o dependenta psiho-comportamentala. De aceea fumatul poate fi tratat cu ajutorul medicului si al psihologului.

Sistemele de sanatate au responsabilitatea principala pentru tratarea dependentei de tutun.

Conform Conventiei Cadru pentru Controlul Tutunului, tratat international ratificat si de Romania in 2005,  sistemele de sanatate trebuie sa includa consiliere pentru renuntarea la fumat cuprinsa in: asistenta medicala primara, usor accesibila, linii telefonice cu apel gratuit (cunoscute sub numele de quit lines) si accesul la medicamentele recomandate international la un pret accesibil. Toate cadrele medicale trebuie sa pledeze pentru renuntarea la fumat.  Taxele crescute pentru produsele din tutun descurajeaza consumul, mai ales in randul asolescentilor si tinerilor, i cresc veniturile guvernamentale. Este dovedit de studii ale Bancii Mondiale ca, in tarile in curs de dezvoltare, o crestere a pretului tigarilor cu 10% determina o scadere a prevalentei fumatului cu 4%! Alocarea veniturilor provenite din aceste taxe pentru actiuni pentru controlul consumului de tutun i alte programe sociale i de sanatate importante,  creste acceptarea lor de catre populatie.

Fumatul pasiv este la fel de nociv si creste riscul imbolnavirilor la cei supusi acestui tip de poluare. Dupa o ora de stat intr-o camera inchisa in care se fumeaza, nefumatorul inhaleaza cantitati egale de nitrozamine (substante puternic cancerigene!) cu cele existente in 15 tigari nefiltrate.  Expunerea la fumul de tigara al altora, cauzeaza boli de inima, boli pulmonare, cancer, etc. Chiar si o scurta expunere poate provoca leziuni importante deoarece nu exista un nivel sub care cineva este protejat!

Politica spatiilor „LIBER DE TUTUN” se dovedeste a fi foarte populara dar si foarte eficienta. Daca inainte de aplicare, suportul populatiei se situeaza intre 60 si 70% (in functie de tara), dupa  1 an de la implementare, sustinerea depaseste 80%, chiar si in randul fumatorilor! Surprinzator a fost impactul asupra sanatatii publice: dupa 6 luni de aplicare, s-au constat reduceri semnificative (chiar si de 21%!) ale numarului de internari in spital pentru infarct miocardic acut si pentru crize de astm (in randul copiilor). Contrar previziunilor fataliste ale celor din sectorul HORECA, studiile realizate pe baza cifrelor de vanzari raportate catre autoritati au dovedit ca  veniturile comerciantilor nu au fost afectate.

Orice tara, indiferent de nivelul bugetului, poate pune in aplicare politici eficiente „Liber de Tutun.” Numai interzicerea totala a fumatului in locurile publice, inclusiv la locurile de munca in spatii inchise, poate proteja oamenii de efectele nocive ale fumului de la tigaretele altora (cunoscut adesea ca fumat second-hand)! Aceasta masura ii poate ajuta si pe fumatori sa renunte, inclusiv prin scaderea tentatiei de a relua fumatul, dar  poate reduce fumatul si in randul tinerilor, prin disparitia modelului social recreativ.


CE LEGI INTERNATIONALE PRIVIND MEDIILE LIBERE DE FUMAT SUNT DEJA IN VIGOARE?
Pana in prezent, 15 state membre au legi care protejeaza cetațenii fața de expunerea la fum de tutun de o maniera cuprinzatoare. In Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Spania i Ungaria exista interdicții totale de a fuma in toate spațiile publice inchise i la locurile de munca, inclusiv in baruri i restaurante. Italia, Suedia, Malta, Letonia, Finlanda, Slovenia, Franța, arile de Jos, Cipru i Polonia au introdus o legislație impotriva fumatului, permițand, totui, amenajarea de spații inchise speciale pentru fumat.
In celelalte state membre, legile privind mediile libere de fumat excepteaza anumite locuri publice, precum barurile i restaurantele.

Legislația actuala de protejare a cetațenilor fața de fumul de tutun, pe stat membru, poate fi consultata aici:
https://ec.europa.eu/health/tobacco/law/free_environments/index_en.htm
Pentru protejarea sanatații cetațenilor, aceste legi trebuie sa fie aplicate efectiv. Daca nu sunt aplicate corespunzator de autoritațile naționale, chiar i dispozițiile stricte privind mediile libere de fumat nu asigura protecție fața de expunerea la fum de tutun la locurile de munca interioare i in spațiile publice.

CARE ESTE IMPACTUL TUTUNULUI ASUPRA SANATATII CETATENILOR UE?
Aproximativ 650 000 de cetațeni UE mor prematur in fiecare an din cauza consumului de tutun. Aceasta cifra include i nefumatorii. In conformitate cu estimari prudente, aproximativ 80 000 de adulți, inclusiv aproape 20 000 de nefumatori, au murit in anul 2002 in UE-15 din cauza unor boli cauzate de expunerea la fum de tutun acasa i la locul de munca.

Aproape 13 milioane de oameni in cele 27 de țari ale UE sufera de una sau mai multe dintre cele ase categorii principale de boli asociate cu fumatul. Acestea sunt:
1.  Bronita i alte infecții ale cailor respiratorii inferioare
2.  Bronhopneumopatie cronica obstructiva
3.  Congestie cerebrala, infarct miocardic, obstrucții arteriale (mai ales la picioare) i alte boli cardiovasculare
4.  Astm
5.  Cancer pulmonar
6.  Alte forme de cancer, de exemplu pancreatic, esofagian i stomacal