Doar doua site-uri de socializare (Bebo si MySpace) testate la solicitarea Comisiei Europene au setari standard care nu permit accesarea profilurilor minorilor decat de persoanele din lista lor de contacte autorizate si doar patru site-uri se asigura ca minorii nu pot fi contactati in mod automat decat de prieteni (Bebo, MySpace, Netlog si SchuelerVZ). Acestea sunt rezultatele incluse intr-un raport recent publicat de CE cu privire la implementarea "Principiilor pentru retele de socializare mai sigure cu aplicabilitate in UE", un acord de autoreglementare pentru a-i proteja pe copii in mediul online .

Testele efectuate in perioada decembrie 2010- ianuarie 2011 au avut in vedere 14 site-uri web: Arto, Bebo, Facebook, Giovani.it, Hyves, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Rate.ee, SchulerVZ, IRC Galleria, Tuenti si Zap.lu. Alte 9 site-uri vor fi testate pana la sfarsitul acestui an, transmite reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Raportul cuprinde urmatoarele constatari:

- Doar Bebo si MySpace se asigura ca profilurile minorilor nu pot fi accesate in mod automat decat de persoanele din lista lor de contacte autorizate.

- Doar Bebo, MySpace, Netlog si SchuelerVZ se asigura ca minorii pot fi contactati in mod automat doar de persoanele din lista lor de contacte autorizate.

- Celelalte 10 site-uri testate permiteau "prietenilor prietenilor" (prieteni ai persoanelor din lista de contacte autorizate, care nu au legatura directa cu utilizatorul, adica, potentiali straini) si celor care nu se afla pe lista de prieteni sa-i contacteze pe minori prin mesaje personale si/sau comentarii pe profilurile lor publice (de exemplu, la fotografii, pe bloguri etc).

- 12 dintre cele 14 site-uri web (toate cu exceptia Rate si Zap) nu permit ca profilurile minorilor sa apara in rezultatele motoarelor de cautare externe precum Google sau Yahoo!, comparativ cu 6 site-uri web in 2010. totusi, pe majoritatea site-urilor web, profilurile minorilor puteau fi gasite de utilizatori neaflati pe lista de prieteni, prin intermediul motoarelor de cautare interne.

- 13 dintre cele 14 site-uri testate ofera informatii privind siguranta, sfaturi si/sau materiale educative destinate in mod specific minorilor (toate cu exceptia Arto).

- Pe toate site-urile care ofera informatii privind siguranta destinate minorilor, acestea sunt destul de clare si adaptate varstei, ceea ce constituie un progres important fata de prima evaluare de la finalul anului trecut. Totusi, pe multe site-uri web aceste informatii sunt inca greu de gasit.

- Mecanismele de raportare sunt in prezent mai eficiente decat in 2010. Un numar de 10 site-uri dintre cele 14 testate au raspuns la solicitarile de asistenta ale utilizatorilor, comparativ cu 5 din 14 in 2010. In majoritatea cazurilor, raspunsurile au venit in mai putin de o zi.

- 9 site-uri (Arto, Bebo, Facebook, Giovani, Hyves, Netlog, One, Rate si SchuelerVZ) au conditii de utilizare usor de inteles de catre minori si/sau au o versiune simplificata pentru copii a conditiilor de utilizare sau a codului de conduita.

- Bebo, Facebook, Myspace, Nasza-Klasa, One, Rate si SchuelerVZ ofera informatii privind siguranta dedicate copiilor si parintilor, care sunt usor de gasit si de inteles.

Numarul minorilor care folosesc site-urile de socializare este in crestere in Uniunea Europeana; in momentul de fata, sunt prezenti pe retelele sociale 77% dintre adolescentii cu varsta de 13-16 ani si 38% dintre copiii cu varsta de 9-12 ani care folosesc internetul.

C.Ciociltan