Liderii UE au adoptat decizia de a reforma spatiul Schengen dupa un summit de doua zile la Bruxelles, iar noile norme au fost comparate de catre prim-ministrul olandez Mark Rutte cu monitorizarea impusa Romaniei si Bulgariei, dupa aderarea celor doua state la UE.

Liderii participanti la summitul UE au decis sa intensifice "orientarile politice" privind modul in care zona Schengen este gestionata, care stipuleaza ca acest lucru trebuie facut in acord cu "standardele comune si normele fundamentale", scrie Euractiv.com.

Pentru a raspunde viitoarelor provocari, "o monitorizare eficienta si un sistem de evaluare sunt necesare pentru a se asigura ca acest lucru se intampla", potrivit concluziilor summitului. Evaluarile specifice pentru fiecare tara vor fi efectuate de catre grupuri formate din experti nationali din statele membre ale UE, oficiali ai Comisiei Europene si agentiile competente, se arata in textul documentului.

Premierul olandez Mark Rutte a asemanat sistemul de monitorizare cu cel impus Romaniei si Bulgariei, dupa aderarea la Uniunea Europeana in 2007.

"Pe viitor, toate tarile vor fi evaluate in raport cu noul sistem", a spus Rutte, adaugand ca aceasta a fost "vestea cea buna". "Pe viitor, nu va trebui sa se mai apeleze la procedurile de tip MCV, in timp ce in cazul Bulgariei si Romaniei avem un tip de procedura, pe care o vom urma", a spus Rutte.

Premierul olandez a declarat ca a fost constient de faptul ca Romania si Bulgaria au manifestat "putina teama" ca ar exista o legatura intre deciziile luate vineri si aderarea acestora la spatiul Schengen.

Ministrii de interne ai UE au decis pe 9 iunie sa amane aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

"Decizia de la summit este total independenta, si le-am spus: aveti incredere, nu impunem masuri suplimentare privitoare la Schengen pentru a face mai dificila aderarea. Exista un sistem MCV, in luna iulie va exista un raport, iar in septembrie problema aderarii va fi din nou pe ordinea de zi a Consiliului de Justitie si afaceri interne ", a declarat Rutte, referindu-se la raportul noul MCV legat de progresele realizate de Romania si Bulgaria in cadrul mecanismului de monitorizare.

Rutte a precizat ca Olanda nu crede ca cele doua state au indeplinit, deocamdata criteriile de aderare la Schengen. De asemenea, el a adaugat ca in ciuda pozitiei Parlamentului European, tara sa considera ca MCV si aderarea la Schengen sunt direct legate.

"Stiu ca ei pretind a fi gata Noi nu credem acest lucru. Vom astepta rezultatele raportului MCV din iulie", a afirmat premierul olandez.

"Am considerat intotdeauna ca MCV si aderarea la Schengen sunt chestiuni legate intre ele, pentru ca avem nevoie sa ne asiguram ca verificarile la frontiera sunt de incredere - ca nu sunt favorabile mitei si coruptiei - si ca sistemul judiciar functioneaza", a mai spus prim-ministrul olandez.

Presedintele Basescu a declarat vineri ca a fost adoptata la Consiliul European o minuta la concluziile lucrarilor in care se arata ca reglementarile privind consolidarea guvernantei Schengen nu se vor aplica Romaniei si Bulgariei, precizand ca a acceptat noile conditii "din interiorul Schengen".

Catalina Ciociltan