Modul in care definitia beneficiarilor schemei a fost formulata si, ulterior, aplicata, permite ca persoane sau entitati fara nicio activitate agricola sau cu activitati agricole neglijabile sa beneficieze de plati in cadrul SPU, se arata in raportul Curtii de Conturi Europene. Schema de plata unica (SPU) reprezinta principalul mecanism prin care fermierii din Uniunea Europeana beneficiaza de sprijin financiar.

Obiectivele SPU sunt incurajarea unei mai bune adaptari a activitatii fermierilor la cererea pietei si promovarea unor practici agricole de natura sa protejeze mediul. SPU este in prezent aplicat in 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii, iar cheltuielile aferente acestei scheme s-au ridicat la aproximativ 28,8 miliarde de euro in 2009, potrivit reprezentantei CE la Bucuresti.

Curtea de Conturi a constatat ca SPU a contribuit la indeplinirea a doua dintre obiectivele principale ale PAC mentionate mai sus.

Concluzia de ansamblu a auditului este insa aceea ca modul de implementare a schemei a generat o serie de aspecte discutabile:

• modul in care definitia beneficiarilor schemei a fost formulata si, ulterior, aplicata, permite ca persoane sau entitati fara nicio activitate agricola sau cu activitati agricole neglijabile sa beneficieze de plati in cadrul SPU. Curtea a identificat o serie de cazuri in care modul de functionare a sistemului a incurajat realizarea de investitii de catre operatori care nu sunt, de fapt, interesati de activitatea agricola propriu-zisa, dar care doresc sa beneficieze de veniturile sigure care pot fi obtinute in cadrul SPU;

• in anumite state membre, intrarea noilor fermieri in activitatea agricola este adesea blocata de conditiile actuale de acces la drepturile la plata (conditii care pot necesita efectuarea de investitii substantiale);

conceptul de teren eligibil pentru sprijin UE si de activitate agricola eligibila este definit in termeni generali. In consecinta, fermierii pot beneficia de plati fara sa aiba obligatia de a desfasura nicio activitate de intretinere si nu exista o corelatie directa intre nivelul ajutorului acordat prin SPU si costurile suportate pentru mentinerea terenurilor in bune conditii agricole si de mediu;

• in prezent, pe teritoriul UE sunt aplicate aproximativ 20 de variante diferite ale schemei de plata unica. In cadrul variantei principale (modelul istoric), valoarea ajutorului acordat se calculeaza pe baza sumelor primite de fermieri in perioada 2000-2002. In timp, platile au devenit din ce in ce mai putin corelate cu situatia curenta a activitatii agricole din diferitele regiuni;

• Cea mai mare parte a fondurilor SPU ajung la un numar redus de beneficiari, care au dimensiuni mari.

 

Marii arendasi si platile pe suprafata

Romania a platit pana la mijlocul anului trecut fermierilor romani 581 milioane euro din subventiile directe pe suprafata (SAPS) aferente anului 2009, reusind in premiera sa nu mai plateasca penalizari catre UE din acest motiv. Pentru campania din anul 2009, sprijinul direct pe suprafata primit de la UE a fost de 71,12 euro/hectar.

In topul marilor arendasi ai Romaniei figureaza Culita Tarata (55,5 mii hectare), Adrian Porumboiu (27,4 mii hectare) si Ioan Niculae (21,1 mii hectare), suma cumulata cuvenita societatilor pe care le controleaza fiind de circa 7,4 milioane euro.

UE refuza sa plafoneze subventiile agricole pentru marii agricultori. Propunerea comisarului roman Ciolos, respinsa

Ministrii europeni ai Agriculturii au expus la mijlocul lui martie, anul acesta, motivele pentru care refuza de a plafona ajutorul acordat agricultorilor mari, potrivit unui proiect de document care urmeaza sa fie adoptate la o reuniune la Bruxelles, potrivit AFP.

Propunerea comisarului Ciolos viza o distributie mai echilibrata a banului public in acest plati si cere a se face o diferenta intre marii fermieri care creeaza sau mentin noi locuri de munca si cei care profita numai de aceste fonduri. Romania a platit pana la mijlocul anului trecut fermierilor romani 581 milioane euro din subventiile directe pe suprafata (SAPS) aferente anului 2009, reusind in premiera sa nu mai plateasca penalizari catre UE din acest motiv.

 

de Ionut Baias