UE contribuie cu milioane de euro la dezvoltarea regionala, insa multi se intreaba daca acesti bani sunt cheltuiti eficient. Europarlamentarii discuta despre viitorul acestor fonduri. Numai 10% din fondurile structurale ajung la regiunile mai sarace. Romania este data din nou ca exemplu de tara care atrage extrem de putine fonduri europene.

"In Romania am facut o investigatie. De exemplu, la o agentie regionala au trecut 35 de zile pana ce orasul a definitivat proiectul, agentiei regionale i-au trebuit 60 de zile si au mai trecut 260 de zile pana sa fie aprobata de guvernul central", explica un eurodeputat situatia din tara noastra.

Reprezentantii PE sustin insa ca 82% din fondurile structurale ajung la tarile sarace, dar admint ca birocratia si legislatia neadecvata nu ajuta la absortia corecta a fondurilor.





 

Pe 8 iunie, presedintele Traian Basescu le-a transmis ministrilor cabinetului Boc ca, pana pe 30 iunie, trebuie sa-si faca bilantul absorbtiei fondurilor europene, iar cei cu rezultate slabe “sa se gandeasca daca mai raman”. Termenul a expirat, nici unul dintre ministri nu si-a prezentat pozitia.

Pe 20 iunie, Comisia Europeana a oprit temporar finantari in valoare de 800 milioane euro in cadrul unui program manageriat de ministerul Dezvoltarii. Dupa 7 zile, coalitia de guvernare a avansat ideea infiintarii unui Minister al Fondurilor Europene care sa gestioneze toate programele finantate de Uniunea Europeana.

Modelul nu este unul nou. Bulgaria, aflata in aceeasi situatie ca Romania, a infiintat in 2010 un astfel de minister si a reusit intr-un singur an sa creasca rata de absorbtie de la 1% la 10%.

de I.B.