Calitatea aerului in UE este inca destul de departe de obiectivele propuse. In 2008, 45% din populatia UE locuia inca in zone in care erau depasite valorile limita privind particulele in suspensie (PM10), 49% locuia in zone in care era depasita valoarea limita anuala de NO2, iar 46% in zone in care era depasita valoarea tinta de O3, considerata sigura pentru sanatatea umana. Comisia Europeana lanseaza o consultare publica privind politica sa actuala din domeniul aerului. Bucurestenii au respirat, in 2010, un aer cu concentratii de pulberi in suspensie (PM10) de peste trei ori mai mari decat limita admisa

Comisia Europeana lanseaza o consultare publica privind politica sa actuala din domeniul aerului. In urmatoarele douasprezece saptamani, se asteapta opinii privitoare la punctele tari si punctele slabe ale cadrului legislativ existent, precum si la evolutia punerii in aplicare a acestuia. Aceasta consultare realizata prin intermediul internetului face parte dintr-un proces mai larg de reflectie, care va contribui la o revizuire a legislatiei, programata pentru cel tarziu 2013.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potoènik, a declarat: „Privind in urma la parcursul Europei in materie de ameliorare a calitatii aerului, avem multe motive sa fim mandri. Dar cele 500.000 de decese premature asociate poluarii ridicate a aerului cu particule in suspensie ne spun ca raman inca, in mod clar, multe de facut. Este nevoie sa demaram imediat discutiile privind urmatoarea generatie de obiective privind calitatea aerului.”

Consultarea este impartita in doua parti – un scurt chestionar pentru publicul larg si o sectiune mai lunga pentru experti si persoane care lucreaza in acest domeniu provenind din administratiile nationale, autoritati regionale si locale, cercetatori, intreprinderi, parti interesate, grupuri din domeniul sanatatii sau al protectiei mediului, precum si alte grupuri implicate in punerea in aplicare a legislatiei UE in domeniul calitatii aerului, potrivit reprezentantei CE la Bucuresti.

Potrivit raportului privind starea mediului (State of the Environment Report) al Agentiei Europene de Mediu (AEM), in ultimii 20 de ani s-a constatat o scadere a emisiilor generate de toti poluantii atmosferici relevanti. In cazul anumitor poluanti emisiile au scazut semnificativ, cele de plumb fiind de exemplu reduse cu aproximativ 90%.

Dar calitatea aerului in UE este inca destul de departe de obiectivele propuse. In 2008, 45% din populatia UE locuia inca in zone in care erau depasite valorile limita privind particulele in suspensie (PM10), 49% locuia in zone in care era depasita valoarea limita anuala de NO2, iar 46% in zone in care era depasita valoarea tinta de O3, considerata sigura pentru sanatatea umana. In plus, intre 20 si 30% din locuitorii zonelor urbane sunt expusi unei serii de depasiri ale limitelor.

Cel mai recent Eurobarometru privitor la atitudinile cetatenilor europeni fata de mediu a aratat ca pentru 36% dintre cetateni poluarea atmosferica reprezinta una dintre primele cinci preocupari de mediu principale, in timp ce pentru 40% dintre acestia poluarea din orase este prima problema de mediu care le vine in minte.

CE da in judecata Belgia la Curtea de Justitie si avertizeaza Romania pentru nerespectarea normelor la calitatea aerului

Comisia Europeana a dat in judecata, in lua aprilie, Belgia din cauza nerespectarii valorilor limita privind calitatea aerului impuse de UE pentru particulele in suspensie cunoscute sub denumirea de Belgia nu a reusit inca sa rezolve problema depasirii nivelului acestor particule in 8 zone ale tarii.

Intrucat Romania se afla la randul sau in situatia de a nu respecta valorile limita privind calitatea aerului in cazul PM10, Comisia a trimis un aviz motivat in cadrul actiunii in constatarea neindeplinirii obligatiilor, aflata in curs de desfasurare.

Bucurestenii au respirat, in 2010, un aer cu concentratii de pulberi in suspensie (PM10) de peste trei ori mai mari decat limita admisa, in timp ce depasirile zilnice maxime inregistrate au fost de peste cinci ori mai mari.

de Ionut Baias