Numarul companiilor cu capital integral romanesc care si-au stabilit sediile centrale in Bulgaria a crescut de opt ori in ultimii cinci ani. Peste 272 de companii romanesti au depus anul trecut declaratii fiscale in Bulgaria, comparativ cu numai 33 in 2006, cu un an inainte de aderarea la UE a Romaniei si Bulgariei.

Cele mai multe companii romanesti inregistrate in Bulgaria se afla in orasul Ruse de pe malul Dunarii, la 60 de kilometri de Bucuresti, unde sunt inregistrate un numar de 93. In Sofia se afla alte 93 de firme romanesti, iar in Varna 22, potrivit Novinite.

O crestere substantiala a avut loc si in cazul companiilor provenite din Grecia. 2.072 de companii elene au depus anul trecut declaratii fiscale la autoritatea de profil din Bulgaria, de trei ori mai multe fata de 2006.

Potrivit oficialilor de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, numarul tot mai mare de intreprinderi din Romania si Grecia cu sediile cetrale in Bulgaria se datoreaza in primul rand impozitelor scazute si reducerii cerintelor administrative pentru infiintarea firmelor.

In acelasi timp, alti experti considera ca poate fi vorba si de stabilitatea macroeconomica, precum si de costurile mai mici cu forta de munca, al proprietatilor imobiliare, chiriilor si serviciilor de transport.

Bulgaria are in prezent cel mai mic nivel al impozitelor din Uniunea Europeana, inclusiv o cota unica de 10% pentru profiturile companiilor si veniturile populatiei.

Venitul mediu al bulgarilor il va depasi pe cel al romanilor in doi ani, a declarat marti ministrul bulgar al Finantelor, Simeon Djankov, citat de Novinite.com.

Djankov si-a anuntat ambitiosul plan, dupa cum scrie agentia bulgara de stiri, la postul privat de televiziune bTV. El a aratat ca produsul intern brut per capita exprimat in standardul puterii de cumparare reprezinta 43% din media Uniunii Europene, in timp ce in Romania acest indicator este cu doar 2% mai mare, potrivit datelor Eurostat.

Romania si Bulgaria au avut in 2010 cel mai mic PIB/locuitor din UE, acestea fiind cu aproximativ 55% mai mic decat media din Uniunea Europeana, potrivit unei estimari preliminare a Eurostat. Valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) in Romania s-a situat in 2010 la 45% din media Uniunii, un nivel mai mic fiind inregistrat doar in Bulgaria, unde valoarea PIB/locuitor exprimat in PPS a fost de 43% din media UE.

de Catalina Ciociltan 

Referinta: