Unul dintre subiectele cele mai fierbinti de pe agenda Parlamentului European il reprezinta comercialziarea produselor alimentare provenite de la animalele clonate si de la descendentii acestora. Daca PE cere interzicerea comercializarii acestor produse si a tehnologiei clonarii pentru productie alimentara, Consiliul UE si Comisia Europeana cer ca interdictia sa nu fie extinsa si asupra produselor rezultate de la descendentii animalelor clonate. Si SUA fac presiune in aceasta directie fiind cel mai mare producator si exportator de astfel de produse. Lipsa unui acord intre parti face ca in vigoare sa ramana Regulamentul din 1997 care este depasit si extrem de permisiv.

Unul din subiectele cele mai fierbinti de pe agenda Parlamentului European il reprezinta comercialziarea produselor alimentare provenite de la animalele clonate si de la descendentii acestora.

Daca PE cere interzicerea comercializarii acestor produse si a tehnologiei clonarii pentru productie alimentara, Consiliul UE si Comisia Europeana cer ca interdictia sa nu fie extinsa si asupra produselor rezultate de la descendentii animalelor clonate.

"Este foarte frustrant faptul ca Consiliul nu asculta opinia publica", a declarat presedintele delegatiei PE la dezbaterile din consiliul de conciliere.

Eurodeputatul popular Rares Niculescu a recunoscut intr-o sesiune de discutie cu jurnalistii, organizata vineri de Biroul de informare al PE in Romania, ca situatia nu este una tocmai fericita dar ca PE este extrem de hotarat sa rezolve "acest vid legislativ".

63% din cetatenii europeni au spus intr-un sondaj Eurobarometru realizat in 2008 ca este "improbabil" ca vor cumpara alimente derivate din descendentii animalelor clonate.

61% din europeni cred ca, din punct de vedere moral, clonarea este un lucru rau.

Cum isi apara pozitia Consiliul?

"Masurile privind descendentii animalelor clonate sunt esentiale, deoarece clonele sunt profitabile pe plan comercial doar daca sunt folosite pentru reproducere, nu doar pentru productia de alimente. Niciun fermier nu va cheltui 100.000 de euro pentru un taur clonat doar ca sa-l transforme in hamburgheri" au declarat membri ai Consiliului.

SUA vrea liber la produsele din descendenti

Unul din actorii importanti in aceasta dipsuta cu implicatii economice sunt si Statele Unite ale Americii care sunt lideri d epiata in exportul produselor din carne provenite de la descendentii animalelor modificate genetic. Conflictele UE-SUA pe tema restrictiilor la importurile de produse alimentare sunt tot mai dese.

Recent, UE a interzis importul de pui spalati cu clor (clorificare) din SUA considerati ca nu respecta normele alimentare din cadrul Uniunii.

Disputele mentin in vigoare o lege imbatranita si permisiva

Lipsa unui acord intre Parlamentul European si Consiliu face ca Regulamentul din 1997 privind alimentele noi sa ramana in vigoare. Conform acestui regulament, alimentele derivate din animale clonate trebuie autorizate inaintea comercializarii, dar nu si alimentele derivate din descendentii acestora.

Etichetarea produselor. Votul in plen va avea loc in aceasta luna

Etichetarea produselor alimentare, alimentele provenite de la animale clonate, OMG-urile si calitatea alimentelor sunt cateva dintre subiectele asupra carora Parlamentul trebuie sa decida in acest an.

Parlamentul European insista asupra dreptului cetatenilor de a fi cat mai clar informati in legatura cu calitatea si continutul produselor. In aprilie, comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a cerut ca etichetarea produselor alimentare sa fie mai clara si sa ofere mai multe informatii.

In categoria informatiilor suplimentare care trebuie specificate sunt incluse riscurile pe care le pot pune anumite ingrediente asupra sanatatii consumatorilor (grasimile artificiale, alergenii). Votul in plen va avea loc in luna iulie 2011.

In privinta noilor tipuri de alimente, inclusiv cele provenite din descendenti ai animalelor clonate, o majoritate a Parlamentului European nu a agreat propunerea initiala a Comisiei Europene, solicitand Comisiei sa pregateasca o noua propunere. Parlamentul si Consiliul nu au cazut de acord cu privire la alimentele provenite de la animale clonate.

 

de Ionut Baias

 

Nota: Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania a organizat vineri un seminar (8 iulie 2011) pentru jurnalisti cu privire la unele dosare legislative din domeniul alimentatiei care se afla in prezent in atentia Parlamentului European. Invitat a fost eurodeputatul Rares Niculescu.