Eurodeputatii au votat marti in plen propunerea conform careia statelor membre le este permis sa decida interzicerea sau restrictia cultivarii plantelor modificate genetic. Europarlamentarul popular Rares Niculescu spune ca legea poate fi privita atat ca permisiva cat si ca restrictiva in functie de raportarea fiecarui stat. In realitatea, legea nu da dreptul unei tari sa cultive orice tip de OMG ci doar pe cele doua aprobate deja: un soi de porumb si de cartof. Pe masa Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara se mai afla 17 noi OMG-uri pentru aprobare, iar agricultorii romani au interes direct asupra unora dintre ele, a declarat eurodeputatul.

Propunerea, sustinuta de comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, ofera statelor posibilitatea de a lua o decizie pe motive de mediu. Comisia Europeana nu sprijina insa acest lucru, dorind sa permita doar interdictia pe motive socio-economice, etice si morale.

Legea a deschis din nou dezbaterile asupra OMG-urilor. Europarlamentarul popular Rares Niculescu spune ca in realitate nu s-a dat unda verde la cultivarea oricarei plante modificate genetic ci doar la cele doua aprobate pana in prezent: un tip de cartof si porombul MON 810 al controversatului concern american Monsanto – singurul autorizat in UE.

Culturile de plante modificate genetic din Uniunea Europeana au scazut semnificativ pina in prezent, suprafata cultivata in UE fiind de sub o suta de mii de ha. Din acestea dor Spania cultiva 50 de mii de ha. Potrivit Greenpeace, in Romania suprafata cultivata cu porumb modificat genetic era in 2009 de 3.000 de hectare.

Inca 17 plante modificate genetic asteapta aprobarea

Rares Niculescu spune ca pe masa Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara se mai afla 17 noi OMG-uri pentru aprobare, dar ca testarea va dura mai mult timp, iar rezultatul este incert astfel incat acestea nu vor intra pe piata prea curand.

Printre cele 17 plante se numara mai multe tipuri de cartofi, porumb si soia modificate genetic. Europarlamentarul roman sustine ca fermierii din Romania sunt foarte interesati in cultivarea soiei modificata genetic, tara noastra avand un potential imens pe aceste tipuri de plantatii dat fiind deficitul foarte mare de proteine din UE.

"Sa nu fim ipocriti si sa-i privam pe fermierii romani de o astfel de oportunitate. In UE exista un deficit mare de proteine, iar acesta este acoperit prin importuri din Brazilia, Argentina si alte tari. De ce sa cumparam de acolo si nu de la fermierii nostri? Toata lumea stie ca in hrana animalelor exista soia modificata genetica importata din tarile amintite", a declarat Rares Niculescu intr-o conferinta de presa organizata vineri de catre Biroul PE la Bucuresti.

Germaniei a luat anul trecut decizia de a nu mai autoriza cultura de porumb MON 810 fapt ce a afectat sever compania americana. Cultura acestui tip de porumb este, de asemenea, interzisa in Franta, Austria, Grecia, Ungaria si Luxemburg.

Informatia pe scurt

Motive pentru interzicerea cultivarii OMG-urilor

Comisia Europeana a propus sa ofere statelor membre dreptul de a interzice aceste culturi, fara insa a putea folosi motive legate de evaluarea efectului advers asupra sanatatii si a mediului, care ar putea rezulta din diseminarea deliberata sau din introducerea pe piata a OMG-urilor.

Parlamentul sustine ca statele membre sa aiba libertatea de a utiliza motive legate de impactul asupra mediului pentru interzicerea culturilor modificate genetic. Acestea ar putea include - prevenirea dezvoltarii rezistentei la pesticide, prezervarea biodiversitatii sau absenta datelor privind impactul negativ potential al diseminarii OMG-urilor asupra mediului.

Costul contaminarii

Potrivit deputatilor, toate statele membre trebuie sa adopte masurile necesare pentru prevenirea contaminarii culturilor conventionale sau ecologice si sa asigure ca poluatorul plateste pentru toate efectele sau daunele neintentionate care ar putea aparea ca urmare a diseminarii deliberate sau a introducerii pe piata a unor OMG-uri.

Actualizarea controalelor de siguranta

Autorizarea si controalele de siguranta la nivel european vor continua sa fie o pre-conditie pentru culturile modificate genetic. Comisia Europeana ar trebui sa garanteze adoptarea de noi orientari privind evaluarea riscurilor pe care le prezinta OMG-urile.

In prezent, doua varietati de culturi modificate genetic au primit aprobarea UE de a fi cultivate: o anumita specie de porumb si un tip de cartof adaptat pentru productia de amidon. In momentul de fata, putine state membre UE cultiva aceste culturi in scop comercial iar unele dintre ele (Austria, Franta, Grecia, Ungaria, Germania si Luxemburg) au aplicat interdictii in cadrul asa-numitei "clauze de salvgardare", tinand cont de regulile existente.

de Ionut Baias

Citeste si VIDEO Noi regui pentru OMG-uri si podusele alimentare: ce ne pregateste Parlamentul