Membrii Parlamentului Romaniei nu sunt de acord ca tara noastra sa cultive sau sa importe organisme modificate genetic si vor ca produsele ce contin ingrediente modificategenetic sa fie etichetate in consecinta. Concluzia survine in urma unui sondaj efectuat, in perioada mai-iunie 2011 de Centrul Pentru Politici Durabile Ecopolis in parteneriat cu Asociatia Salvati Dunarea ai Delta, in randul parlamentarilor romani.

Politica Romaniei in domeniul Organismelor Modificate Genetic

Comisia pentru Agricultura din Parlamentul Romaniei analizeaza in prezent o propunere legislativa ce prevede etichetarea produselor ce contin produse modificate genetic si, mai mult, interzicerea in Romania, pentru o perioada de cinci ani, a culturilor de porumb si cartof modificate genetic.

“Problema OMG-urilor nu se refera doar la chestiunea sigurantei alimentare, ci ai la dreptul consumatorului de a fi informat. Avocatii celor care sunt impotriva etichetarii produselor modificate genetic iai argumenteaza pozitia prin faptul ca o astfel de informatie ar speria consumatorii in mod nejustificat. Doar formularea transparenta a acestui argument arunca in ridicol pozitia producatorilor de OMG-uri, care, printr-un lobby puternic ai agresiv, au impiedicat ca asemenea informatii sa fie puse pe eticheta produselor modificate genetic, astfel incat noi nu atim daca cerealele pe care le consuma copiii noatri in fiecare dimineata sunt sau nu modificate genetic” avertizeaza Costel Popa, Preaedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Rezultate pe scurt:

La intrebarea "Sunteti sau nu de acord cu etichetarea produselor care contin ingrediente modificate":

  • 93% dintre parlamentari se declara in favoarea etichetarii produselor ce conțin ingrediente modificate genetic, doar 1% fiind impotriva, 2% nedorind sa raspunda i 4% declarand ca nutiu sa raspunda la intrebare. Opinia este generalizata in randul tuturor partidelor, fiecare grup parlamentar declarandu-se majoritar ”pentru”: membrii PSD in proportie de 97%, PD-L - 92%, PNL- 87%, UDMR ai independentii - 93%, Minoritațile - 100% .
  • 64% dintre parlamentari nu sunt de acord ca in Romania sa se cultive organisme modificate genetic i doar 24% au declarat ca susțin cultivarea OMG. Restul de 12% dintre parlamentarii chestionati fie nu au dorit fie nu au tiut sa raspunda.
  • in privința importurilor de organisme modificate genetic inregistram o majoritate solida de respondenti- 72%- care se declara impotriva, doar 14% dintre parlamentarii chestionati afirmand ca susțin importurile de OMG.

Politica Romaniei in domeniul energiei nucleare

Romania are in prezent doua reactoare nucleare in funcțiune i inca doua programate sa intre in functiune in 2019, drept pentru care am considerat oportun sa cercetam opinia Parlamentului cu privire la aceasta tema. Astfel,

  • Desi la nivelul multor state europene inchiderea capacitatilor de energie nucleara este o prioritate nationala, in Romania doar 10% dintre parlamentari sustin aceasta optiune.
  • 40% dintre parlamentarii romani considera ca oprirea dezvoltarii de noi reactoare nucleare i pastrarea in functiune a celor existente este cea mai buna optiune pentru Romania, in vreme ce 41% considera ca tara noastra ar trebui sa construiasca noi reactoare nucleare.
  • 76% dintre parlamentarii romani au raspuns ca tara noastra ar trebui sa investeasca prioritar inproiecte de energie regenerabila si doar 10% favorizeaza investitiile in energie nucleara.

Cu toate ca 41% dintre respondenti considera ca ar trebui sa dezvoltam noi reactoare nucleare, conform rezultatelor, doar 10% cred ca aceasta ar trebui sa constituie prioritatea in politica energetica a tarii.

In lupta dintre energia nucleara si cea regenerabila castiga, conform sondajului, cea regenerabila, pentru care au optat cei mai multi dintre parlamentari, indicand-o ca prioritate energetica. In schimb, acestia sunt prudenti cand vine vorba de sistarea planurilor de extindere a productiei nucleare sau chiar de inchiderea reactoarelor in functiune.

Sondajul Ecopolis a fost realizat in perioada mai-iunie 2011, pe un eaantion reprezentativ de 210 parlamentari din totalul de 465 de membri ai Parlamentului.

de Catalina Ciociltan