Ministrii au primit sarcina sa rezilieze contractele UE care depasesc nejustificat termenul de implementare sau in cazul carora sunt descoperite licitatii trucate, decizie impusa de nivelul foarte scazut al rambursarilor efective de bani europeni pentru lucrari efectuate, a declarat premierul Boc.

  • Romania se confrunta cu critici dure pentru slaba utilizare a fondurilor UE
  • "Vom fi extrem de duri si necrutatori ca si Guvern cu firmele si cu autoritatile publice in special care nu realizeaza corect licitatii sau au intarzieri in derularea proiectelor. Am cerut expres ministrilor sa rezilieze contracte, adica sa le anuleze, daca sunt greseli de licitatii sau intarzieri nejustificate in derulare", a spus Boc, prezent la lansarea Cartei albe a IMM-urilor din Romania, citat de Mediafax.

    La sfarsitul saptamanii trecute, premierul a anuntat ca in ultima sedinta a comitetului interministerial pentru fondurile europene s-a analizat posibilitatea rezilierii contractelor celor care, in sase luni de la semnarea documentelor, nu incep lucrarile.

    El a avertizat atunci ca licitatiile gresite si conflictele de interese de la nivel local pot compromite absorbtia fondurilor europene si le-a cerut autoritatilor implicate in proceduri de licitatie transparenta si responsabilitate maxima si sa nu elaboreze caiete de sarcini "cu dedicatie".

    Avertizarea legata de rezilierea contractelor intarziate a fost formulata de mai multe ori de catre seful Guvernului in ultimele luni, dar fara numeroase masuri concrete in acest sens.

    Oficialii romani s-au confruntat cu critici dure, marti, pentru incapacitatea de a profita de miliardele de euro alocate de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea tarii."Situatia din Romania este alarmanta", a declarat Violeta Alexandru, director al Institutului pentru Politici Publice (IPP), in cadrul prezentarii studiului "Fondurile structurale - de la oportunitate de dezvoltare la buget de prada. Sansele redresarii Romaniei prin fonduri structurale" prezentat marti, 12 iulie, de catre Institutul pentru Politici Publice (IPP), scrie AFP.

    Bucurestiul a absorbit doar 3,4 la suta din cele 20 de miliarde de euro alocate de Uniunea Europeana pentru perioada 2007-2013, sustine Ton van Lierop, purtator de cuvant al comisarului european pentru Politica Regionala Johannes Hahn.

    Banii ar putea fi folositi pentru modernizarea infrastructurii si promovarea activitatilor economice, elemente-cheie intr-una din cele mai sarace tari ale Uniunii Europene, noteaza AFP.

    "Suntem cu mult in urma Bulgariei", tara care a aderat de asemenea la UE in 2007, sustine IPP in raportul sau. 

    Sambata, prim-ministrul Emil Boc sa descris rata de absorbtie a fondurilor europene ca fiind „foarte scazuta” , daca ar fi sa se ia in considerare doar banii care au fost platiti efectiv pentru proiectele finalizate. Opozitia a cerut guvernului sa demisioneze, in urma rezultatelor dezastruoase.

    ONG-urile si expertii europeni au solicitat tarii sa creeze un minister special insarcinat cu coordonarea fondurilor europene, in scopul de a imbunatati impactul lor asupra Romaniei. Bulgaria a reusit sa imbunatateasca punerea in aplicare si dezvoltarea proiectelor europene, dupa crearea unei astfel de institutii.

    de Ionut Baias